Vesti
07.11.2023. 08:25
Beta

Ramo Isak

"Uhapsićemo Dodika ako dobijemo naredbu"

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Ramo Isak je ponovio da će Uprava policije FBiH (FUP) uhapsiti predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika ako Sud BiH izda takvu naredbu.

 

Isak je ocenio da policija RS neće praviti probleme u vezi sa eventualnim hapšenje Dodika na teritoriji tog bh. entiteta, navodeći da je sva priča oko toga "skretanje pažnje sa stvarnih problema koje ima Republika Srpska", pre svega ekonomskih i finansijskih.

Komentarišući navode političara iz RS da će policija tog bh. entiteta štititi Dodika od mogućeg hapšenja, on je istakao da ga "oni ga mogu štititi dok Sud BiH ne donese odluku da se treba uhapsiti".

"Od tog momenta policija RS to ne može raditi. Devedeset posto njih su profesionalci, oni neće nasesti na dnevno-politička prepucavanja. Ovo je više stvar toga ko će se dodvoriti Dodiku", kazao je ministar policije FBiH za Televiziju Sarajevo (TV SA).

Dalje je rekao da političari iz RS "iznose neistine" kada kažu da je to nemoguće da Dodik bude uhapšen.

"Kome sud BiH izda nalog, on će to da uradi. Devedeset posto predmeta Suda BiH vodi FUP. Kako će FUP uhapsiti Dodika? Vrlo jednostavno. Na teritoriji FBiH vrlo lako, a na teritoriji RS se traži saglasnost, a to će se desiti bez problema. Sve ostalo su nebuloze", naveo je Isak.

Naveo je da "nikoga neće hapsiti Ramo Isak, već institucije Bosne i Hercegovine", dodavši da Dodik mora da poštuje zakon, dodavši da je dolaskom na ročište o izjašnjavanju krivice u Sudu BiH pokazao da poštuje i taj sud i visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv Dodika po optužnici državnog tužilaštva za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Prema nedavnim izmenama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Šmit, neizvršavanje odluka visokog predstavnika je krivično delo, za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, kao i zabrana političkog delovanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve