Vesti
11.11.2022. 18:35
Beta

Subotica

Ujedi pasa lutalica - nekima način da zarade pare

lutalica, pas
Izvor: Shutterstock

Ujedi pasa lutalica naplaćeni od grada Subotice u prvih devet meseci ove godine iznose 2,4 miliona dinara za 19 slučajeva, objavio je danas portal Magločistač.

Najmanji iznos odštete je bio 30.000 dinara, a najveći nešto više od milion dinara, navodi subotički portal.

Za ujede pasa ove godine, JKP "Čistoća i zelenilo" u Subotici isplatilo je ukupno 12,4 miliona dinara za 92 ujeda, od kojih najveći iznos čini "materijalna šteta napada na ovce i koze" u iznosu od 11 miliona dinara.

Portal piše da je 2021. godine je registrovano 126 ujeda, a da je to preduzeće isplatilo ukupno oko sedam miliona dinara.

Direktor "Čistoće i zelenila" Slobodan Milošev kazao da se najveći broj tih poravnanja, više od 90 odsto, rešava sporazumno, a da u retkim slučajevima to ide na sud.

"Ove godine je jako veliki iznos, zbog zaklanih ovaca i koza. Da budem iskren, većina tih slučajeva je fingirana, to je postalo organizovano, tu je i zakon i odluka skupštine grada takva kakva jeste, i onda svašta rade, grebu se, žuljaju, samopovređuju", naveo je Milošev.

Prema njegovim rečima, ta situacija se može menjati samo ako se zakon i gradska odluka modifikuju.

"Dešava se da se ponavljaju ljudi, a pojedini advokati su se specijalizovali za te slučajeve i tako dolazi do strahovitih brojeva", kazao je Milošev.

Volonterka udruženja "Subotičke njuškice" Beti Horvat ocenila je da je "simptomatično ako nekoga na svaka tri meseca ujede pas" i dodala da po njenom mišljenju "to jeste fingirano".

"Prema našim saznanjima, pojedini građani od lovaca nabavljaju vilicu od šakala ili lobanju od psa, pa je to onda kao kada stavite ruku u mengele, a neko vam sa druge strane sa tim čeljustima 'zagrize' ruku, i onda imate ujednu ranu. To se kod lekara vidi da je u pitanju ujedna rana od psa, jer su naravno različite vilice pasa i ljudi, razlika je u širini i dužini vilice, u tragovima zuba", kazala je Horvat za Magločistač.

Prema njenim rečima, to bi moglo da se zaustavi ukoliko bi se sve životinje sterilisale, vakcinisale i čipovale, za šta je neophodno napraviti popis.

"Na način na koji je sproveden popis stanovništva, mogao bi da se sprovede i popis pasa po dvorištima i stanovima, i obavezno čipovanje i vakcinisanje, pa samim tim više ne bi postojale lutalice, već bi svaki pas bio vlasnički, i ne bi grad odgovarao za te ujede nego vlasnik čija je životinja na ulici", rekla je Horvat.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako psi utiču na naše zdravlje
pas, knjiga, čitanje

Japanska studija

24.02.2022. 18:05

Kako psi utiču na naše zdravlje

Svi smo čuli za izreku da je pas čovekov najbolji prijatelj, a jedna japanska studija je pokazala da se to pogotovo odnosi na stariju populaciju. Pročitajte na koji način kuce pomažu bakama i dekama da ostanu vitalni.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve