Vesti
01.02.2024. 14:37
Beta

Ukidanje dinara

Reakcije Srba s Kosova: "Ovo je prisilno iseljenje, svi ćemo otići"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

U prodavnicama i kafićima u Gračanici i danas se koristi dinar, a trgovci i ugostitelji kažu da nisu dobili nikakvo obaveštenje ili uputstvo o daljem postupanju.

Kako piše Radio KIM, građani u srpskim sredinama na centralnom Kosovu razočarani su odlukom Centralne banke Kosova (CBK) o ukidanju dinara i platnog prometa iz Srbije, verujući da na ovakav način kosovske vlasti pokušavaju da nateraju Srbe da se isele s Kosova i Metohije.

Kažu i da su ovom odlukom najpogođeniji penzioneri koji lične dohotke dobijaju od Republike Srbije. 

Penzionerka Stanka Smiljić kazala je da će odluka o ukidanju dinara biti presudni korak da se Srbi, čije finansije zavise od Republike Srbije, isele. 

"Već sam se pripremila, čim živim ovde znam da sve polako nestaje. Ja sam stara, ali imam sina koji radi u školi, on mora da razmišlja za budućnost i budućnost dece. Nema perspektive", kazala je ona. 

Jovica Lazić, takođe penzioner, mišljenja je da će na Kosovu ostati samo Srbi koji rade u, kako je kazao, multietničkim opštinama, te ih ne finansira Republika Srbija. 

"Ako nam se ne dozvoli da podignemo svoje penzije i plate, jedino nam preostaje iseljenje. Ovo je prisilno iseljenje. Neću otići samo ja, nego cela moja porodica i to ne samo mi, već će otići mnogo nas", rekao je on. 

Za ovakvu situaciju i sve veći pritisak na srpsko stanovništvo, pojedini građani krive pregovarače u dijalogu koji se vodi u Briselu o normalizaciji odnosa. 

"Oni ništa nisu uradili što je u interesu srpskih, romskih, albanskih i drugih zajednica na Kosovu, već se samo pozivaju da je neko samoproglasio Kosovo nezavisnom državom, a sam je dao međunarodni broj 383 i potpisao. O čemu se radi? O izdaji ili obmani naroda? Vlada Kosova želi da protera i poslednju srpsku instituciju na Kosovu. Ne možete da verifikujete granicu, carinu, pozivni broj i da sve atribute državnosti potpišete i da posle pričate da je 'Kosovo deo Srbije'. To je apsolutna laž", istakao je Dragan Stolić. 

Kada je u pitanju ukidanje dinara u grupu najugroženijih svakako spadaju penzioneri, a Vesko Stojković, predsednik Udruženja penzionera Kosova i Metohije je kazao da to zapravo nisu samo Srbi već i Albanci koji su korisnici srpske penzije.

Kako je rekao, ima ih oko 5.000, dok je srpskih korisnika oko 27.000. 

"Penzioneri su na Kosovu i Metohiji najbrojnija populacija i populacija koja je najviše vezana za dinar. Najugroženiji će biti penzioneri sa minimalnim primanjima i oni koji penziju dobijaju na kućnu adresu. Veliki je broj penzionera, a toliko će porodica biti ugroženo što je neprijateljski akt prema svim tim porodicama. Velika je zabrinutost kod penzionera ali i kod svih koji plate primaju u dinarima. Nema pravih putokaza ni s jedne strane a pogotovo od strane međunarodne zajednice koja u ovom trenutku igra ključnu ulogu", kazao je Stojković. 

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je evro jedina valuta koja se koristi na Kosovu, ali da za sada neće biti kažnjavanja onih koji poseduju dinare.

Vlada Kosova je odličila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ne vraćamo vojni rok zbog Kosova"
vojska srbije obuka

Miloš Vučević

01.02.2024. 09:56

"Ne vraćamo vojni rok zbog Kosova"

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da su nakon 13 godina od suspenzije vojnog roka izneti argumenti za javnu raspravu za ukidanje te suspenzije, ali da to ne znači "spremanje za rat".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve