Vesti
03.05.2016. 14:15
ekspres

UN: Kompanije prebacile 221 mlrd. dolara u ofšor zone u 2015.

of-sor-1.jpg

ŽENEVA, 3. maja  - Kompanije u svetu su prošle godine prebacile 221 milijardu dolara u države sa niskim porezima, uglavnom u Luksemburg i Holandiju, dok je 72 milijarde dolara investicija otišlo u dva britanska poreska raja, na Britanska devičanska ostrva i na Kajmanska ostrva, saopštile su danas Ujedinjene nacije. Kompanije su, međutim, u poslednjem kvartalu 2015. godine povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Holandije, nakon što su te dve države usvojile nove propise EU namenjene borbi protiv nezakonitih poreskih praksi, prema izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), koji je preneo Rojters.

Priliv novca na Britanska devičanska ostrva i Kajmanska ostrva je otprilike u skladu sa višegodišnjim prosekom, ali se poreklo tog novca u poslednjih nekoliko godina promenilo, tako da on sada više ne dolazi iz razvijenih država već iz zemalja u razvoju.
Hongkong, SAD, Rusija i Kina su u periodu od 2010. do 2014. godine bile četiri glavne države odakle je taj novac pristizao. Britanski premijer Dejvid Kameron se u poslednjih nekoliko meseci našao pod rastućim pritiskom da pojača borbu protiv utaje poreza, nakon što je "curenje" dokumenata iz jedne panamske advokatske kancelarije pokazalo u kolikoj meri najbogatiji ljudi na svetu koriste fiktivne kompanije kako bi sakrili svoje bogatstvo. U izveštaju UN-a se navodi i da su kompanije iz 26 razvijenih država registrovale veći profit na Bermudima nego u Kini u 2014. godini, navodi Rojters.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve