Vesti
21.12.2023. 16:35
Beta

Beograd

OVO su dobitnici nagrada UNS

novinar
Izvor: Shutterstock

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je godišnje nagrade za životno delo, uređivanje, novinarsku hrabrost.

Nagradu za novinarsku hrabrost "Aleksandar Tijanić" za 2023. godinu je dobio glavni urednik lista "Nova" Ranko Pivljanin.

Predsednik žirija za nagradu "Aleksandar Tijanić" Manojlo Vukotić rekao je da je "Pivljanin jezikom i beskompromisnošću, ali i širinom tema naslednik onih vodećih novinarskih uzora, među kojima je bio i Aleksandar Tijanić".

"U vremenu stropoštavanja novinarstva, najnižih tiraža u istoriji Srbije, u poslednjih 70 godina, u vremenu lažnih vlasnika medija, labavih i nesigurnih zakona, prljave tržišne utakmice i zagonetnih političkih ukrštenica, onaj ko časno obavlja novinarski posao zaslužuje priznanje. Nije lako obavljati ovaj posao, ali valja se boriti, valja izdržati i valja pobediti", rekao je Vukotić.

Ranko Pivljanin istakao je da nije navikao na nagrade, jer ih nije bilo još od kada je kao mlad nagrađivan kao satiričar.

"Izgleda da se taj lepi satirični atavizam u meni sačuvao i da je on dobrim delom zaslužan za ovu esnafsku novinarsku nagradu, zaista vrednu i obavezujuću. Satirični nerv podrazumeva duhovitost i hrabrost, a obe te osobine odlikovale su čoveka čije ime nosi ova nagrada, pa su kolege, odlučujući da meni dodele ove priznanje, verovatno nešto od toga našle i u meni", rekao je Pivljanin.

Nagrada "Laza Kostić" ove godine dodeljena je u tri kategorije, za vest, reportažu i fotografiju.

Dobitnica nagrade u kategoriji vesti je dopisnica Televizije Hepi iz Niša Marija Janković, za vest "Ispovest Palestinca iz Niša".

Nagradu za reportažu dobila je novinarka regionalne televizije Pirot Ana Filipović Gogić za reportažu "Neraskidive veze".

Nagradu za fotografiju dobio je fotoreporter portala "Mondo" Uroš Arsić, za foto-reportažu pod nazivom "Poslednji pogled na zapadni Vračar".

Nagrada "Bogdan Tirnanić" za najbolji komentar ili kolumnu pripala je Aleksandri Trajković Arsić, novinarki RTS, za tekst "Vaša svetosti, Srbija je ženskog roda" objavljen na internet portalu Javnog servisa.

Predsednik UNS Živojin Rakočević je na uručenju nagrada rekao da je "za nama jako teška godina, godina u kojoj smo neprestano gubili dijalog, u kojoj je bilo mnogo napada na novinare, različitih pritisaka. Ipak, današnji dan je dan dijaloga, i po nagradama i radovima koji su žiriji ocenjivali, znamo da je ova novinarska godina bila dobra godina".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U 2023. u svetu ubijena 94 novinara, 400 zatvorenih
novinari

Godišnji izveštaj IFJ

08.12.2023. 12:26

U 2023. u svetu ubijena 94 novinara, 400 zatvorenih

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u svom godišnjem izveštaju objavljenom navela da je ove godine 94 novinara poginulo radeći svoj posao, dok je skoro 400 zatvoreno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve