Vesti
24.05.2023. 18:45
Beta

UNS

Povećan broj napada na novinare u Srbiji

novinarka
Izvor: Shutterstock

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je iz godine u godinu sve više napada, pretnji i pritisaka na poslenike "sedme sile".

U prva četiri meseca ove godine zabeležena su 43 slučaja pritisaka i napada na novinare u Srbiji što je četiri više u odnosu na isti period prošle godine, saopšti je UNS.

Udruženje je navelo da taj negativan trend "posebno zabrinjava" ako se uzme u obzir podatak da je prošle godine evidentirano skoro dvostruko više pretnji, pritisaka i napada na novinare u Srbiji u odnosu na 2021. godinu.

UNS je u prva četiri meseca ove godine evidentiralo po 13 pretnji i pritisaka na novinare, devet slučajeva onemogućavanja rada, po tri fizička napada i slučaja zastrašivanja i po jedno ugrožavanje sigurnosti i napad na imovinu.

Najveći broj pretnji novinarima uputile su nepoznate osobe putem društvenih mreža, a evidentirani su i slučajevi pretnji upućenih telefonom.

"Novinari su se u velikoj meri suočavali sa onemogućavanjem rada, a najčešće je to bio slučaj na Kosovu i Metohiji. Mnoge konferencije za novinare i sastanci zvaničnika održavani su bez prevoda na srpski jezik i poziva za novinare redakcija na srpskom jeziku", naveli su iz UNS.

Pozvali su novinare da prijave svaki vid pritisaka, pretnji, napada i onemogućavanja rada kako bi ti slučajevi bili blagovremeno prijavljeni nadležnim institucijama i kako bi im bila pružena neophodna pravna i druga pomoć.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NUNS dodelio godišnje nagrade
1

"Dejan Anastasijević"

23.05.2023. 20:40

NUNS dodelio godišnje nagrade

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručilo je u Beogradu nagrade "Dejan Anastasijević" koje na godišnjem nivou dodeljuje za zasluge u istraživačkom novinarstvu iz oblasti elektronskih, štampanih i onlajn medija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve