Vesti
15.12.2020. 17:26
Tanjug

Upaljena "Večna vatra" u Parku oslobodilaca u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Parku oslobodilaca u Beogradu svečano je obavljeno paljenje Večne vatre, a čestica je doneta iz grobnice Neznanog junaka u Aleksandrovoj bašti u Moksvi.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Skulpturalno-arhitektonska kompozicija Večna vatra, čiji je autor akademik Ruske federacije umetnosti Andrej Tirtišnjikov, prvi je spomenik te vrste u Srbiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ mn

Njegova izgradnja je omogućena zahvaljujući programu “Sećanje na prošlost -u ime budućnosti” ruske kompanije “Gazstrojprom”. Inače, glavni cilj tog programa je restauracija memorijala u čast vojnicima Crvene armije, koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

"Rekonstrukcija memorijala i obližnje infrastrukture predstavlja svojevrsna počast i zahvalnost srpskom narodu koji poštuje uspomenu na podvike vojnika-oslobodilaca”, rekla je predstavnica kompanije Gazstrojprom AD Marija Obradović, navedeno je u saopštenju, dostavljenom Tanjugu.

Povezane vesti - LAVROV: Narodi u BiH treba sami da odlučuju

Obradović je naglasila da je Večna vatra najvažniji simbol koji će svim budućim generacijama dati nadu u bolju budućnost pod mirnim nebom.

"Pobeda nad fašizmom pre 75 godina je događaj od ogromnog istorijskog značaja kako za Rusiju, tako i za Srbiju. Ovo je temlje na kojem se grade trenutni prijateljski odnosi dve zemlje. Velika je čast naše kompanije da učestvuju u ovom patriotskom projektu”, kazala je Obradović.

Povodom 75 godina od pobede nad fašizmom kompanija Gazstrojprom je zajedno sa Ruskim domom u Beogradu, opštinskim vlastima i lokalnim poznavaocima identifikovala je nekoliko regionalnih spomenika kojima je, kako navode iz ove kompanije, potrebna hitna restauracija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Navodi se da su urađeni projekti koji su uzimali u obzir jedinstvene odlike svakog memorijala, te su obnovljeni ne samo sami monjumenti, već i susedni javni prostori poput zone za šetnju i odmor, igrališta i sportski tereni, kao i postavljanje osvetljenja.

U oktobru su otvoreni memorijali u Požarevcu, kao i u selima Bočar, Brzan i Žirovnica.

Realizacija programa u Srbiji će se nastaviti, a trenutno se izrađuju još nekoliko projekata za restauraciju memorijala.

Takođe, uz podrsku Ruskog istorijskog društva i srpskih poznavalaca, biće nastavljen i rad na ovekovečenje sećanja na sve borce koji su poginuli za oslobađanje Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Prema posleratnim procenama jugoslovenskih vlasti, oko osam hiljada sovjetskih vojnika i oficira je poginulo tokom oslobađanja zemlje od fašističke okupacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve