Vesti
11.03.2019. 19:04
ekspres

UREDNIK GLASA CRKVE: SPC i patrijarh Irinej neće promeniti stav da je Kosovo neotuđivi deo Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Urednik Glasa crkve protodjakon Ljubomir Ranković izjavio je danas da smatra da se stav Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Kosovu nikada neće promeniti.

On je podsetio da je taj stav potvrđen i na majskom zasedanju Sabora, odnosno da je Kosovo neodvojivi deo Srbije i da ne može biti ni govora da se otudji iz nje.

"Taj stav ima snagu neizmenjivog kanona SPC", rekao je Ranković za Betu, na pitanju da li ima promene u stavu SPC prema Kosovu, posle sastanka predsednika države Aleksandra Vučića i poglavara SPC patrijahra Irineja.

Prema rečima Rankovića, "na Kosovu je Pećka patrijaršija, sedište naše Crkve, naše svetinje, ali i svetinje nad svim svetinjama - a to je naš verni narod".

On je rekao da iz zvaničnog saopštenja vidi da su se predsednik države i srpski patrijarh usaglasili da je prištinska platforma neprihvatljiva za Srbiju, da su im "stavovi potpuno istovetni, kako se može videti u saopšenju".

Prema njegovim rečima, nema promene stava SPC, niti bi iko iz Crkve mogao to da promeni i kada bi hteo, jer je njen stav taj koji je iznet na Saboru i to ne može da promeni niko.

Na pitanje da li bi patrijarh Irinej mogao da ima drugačji stav, on je naglasio da je "apsolutno siguran" da neće menjati stav, kao što je ubedjen i da ni jedan episkop to ne bi uradio.

On podseća i da Ustav Srbije, i to već u preambuli, govori o Kosovu kao neotuđivom delu Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve