Vesti
27.10.2020. 15:59
Tanjug

Ministar finansija Siniša

"Uskoro zakoni koji će uticati na suzbijanje sive ekonomije"

tan2020-10-27_114856936_2.jpg

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država posvećena suzbijanju sive ekonomije i dodao da je njegovo ministarstvo pripremilo

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država posvećena suzbijanju sive ekonomije i dodao da je njegovo ministarstvo pripremilo Predlog zakona o fiskalizaciji, kao i da je u pripremi Predlog zakona o e-fakutrama.

Mali je istakao da će ta dva zakona doprineti da se siva ekonomija još više suzbije.

Istakao je da je u petak na sajtu Ministarstva finansija izašao Predlog zakona o fiskalizaciji i uvođenju novih fiskalnih kasa.

Ministar je najavio da će se taj Predlog zakona za nekoliko dana naći u parlamentu na javnoj raspravi, očekuje da će biti donet do kraja godine, a da će njegova primenta početi 1. januara 2022. godine.

Objasnio je da bi tim zakonom bila omogućeno da se kroz onlajn sistem prati promet.

Za ta nova softverska rešenja i fiskalne kase, dodaje Mali, država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijardi dinara.

[caption id="attachment_306049" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr[/caption]

Istakao je da će najveći teret novih fiskalnih kasa preuzeti država, i da privreda neće imati nikakva opterećenja.

Mali je rekao da će se to ulaganje države isplatiti u roku od godinu do godinu i po dana.

Podsetio je da su poslednje izmene Zakona o fiskalizaciji bile 2004. godine i istakao da se tehnologija i poslovno okruženje od tada mnogo promenila.

Drugi predlog zakon koji priprema Ministarstvo, dodaje Mali, jeste o e-fakturama i izrazio nadu da će taj zakon biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine, dok će sa primenom krenuti, takođe, od 1. januara 2022. godine.

Kaže da se e-fakture uvode na zahtev privrede i da više neće biti papirnih faktura, jer će biti digitalizovane, a čime će biti smanjene potencijalne nepravilnosti i suzbijanje sive ekonomije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve