Vesti
11.11.2019. 17:28
Tanjug

UVOD U VAŽNE RAZGOVORE: Vučić na večeri sa Makronom

oks8751.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Parizu prisustvuje večeri koju francuski predsednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru, Emanuel Makron, priređuje za učesnike te konferencije, a sutra ga sa Makronom očekuje razgovor, možda nikada važniji, kako je sam rekao.

Predsednik Vučić tako počinje trodnevnu posetu zvaničnom Parizu, u svetlu sasvim novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj političkoj sceni.

Francuski predsednik je ovih dana, naime, još radikalnije formulisao svoju strategiju redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni "novi modaliteti", a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje "malog Šengena", inicijative srpskog predsednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Priliku da sa Makronom razgovara o ta dva, za Srbiju i za region važna pitanja Vučić će imati sutra, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o miru.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svetskih zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

Povezane vesti - VUČIĆ O "MALOM ŠENGENU": Nema ovde nikakve Jugoslavije, već samo boljeg života

"Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost", rekao je predsednik Srbije.

"Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade", kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za "mali šengen".

Mada analitičari ocenjuju da "kuca na otvorena vrata", odnosno da će francuski predsednik podržati tu inicijativu, predsedniku Vučiću je Makronov stav o toj inicijativi veoma značajan, između ostalog i zbog činjenice da neke zemlje u regionu prema njoj pokazuju rezervu, izgovarajući se navodnim strahovanjima da ta inicijativa ne bude zamena za članstvo u EU, a da zapravo iza takvog stava stoje drugi, politički razlozi.

makron vucic

"Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši", rekao je Vučić.

Jer, bez podrške Pariza, smatra, biće teško dobiti podršku Evrope.

"Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom", rekao je Vučić

Mimo susreta sa Makronom, programom posete srpskog predsednika planirano je da učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve