Vučić: Pitanje je dana kada će Albanci napasti Srbe! Sledi propast bez kompromisa, a treba nam mir

Vučić: Pitanje je dana kada će Albanci napasti Srbe! Sledi propast bez kompromisa, a treba nam mir


U Skupštini Srbije održana je posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić je, tokom govora od gotovo dva i po sata naveo da ukoliko ne bude kompromisnog rešenja – “samo čekajte napade Albanaca”. Na sednici su bili premijerka i članovi Vlade, 156 poslanika, direktor Kancelarije za KiM. Veći deo opozicije, kako su i najavili, nije se pojavio.

21.40 Vučić: Opozicija neće rijaliti, a sama ga pravi

Predsednik se nakon obraćanja nekolicine poslanika zahvalio na podršci koju mu daju. Vučić se zahvalio predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara na tome što primećuje da se nešto radi na poboljšavanju uslova života manjina u Vojvodini.

“Ponosan sam na to što se radi na negovanju jezika manjina i što u Srbiji imate prilike da otvorite odeljenje na mađarskom jeziku za samo petoro đaka. Mi želimo da što više Mađara ostane da živi u Srbiji. Mi nemamo mnogo ljudi koji će u budućnosti da prave BDP, a Mađari su vredni i radni”, rekao je Vučić.

Takođe, osvrnuo se na opasku podpredsednika Skupštine Đorđa Milićevića, da se na sednici nisu pojavili članovi opozivije.

“Pokušao sam da ne govorim o onima kojih ovde nema. Nekima nije odgovaralo da govorimo o ovako bitnim pitanjima, a razgovarali bi sa mnom o čudnim tajkunskim zahtevima, kao što su pitanje ko će upravljati RTS-om i REM-om. Ja ne znam koje su ingerencije REM-a, a oni sve znaju. I o Kosovu znaju sve, ali da ne uđu u parlament”, rekao je predsednik.

Takođe je prokomentarisao i komentare opozicije da neće da učestvuju u cirkusu.

“Ovde ima neko ko ume da se bori i da odgovori na pitanja, pa zato neće da učestvuju. Kažu to je rijaliti, neće cirkus, a jure ljude po stepenicama Skupštine ne bi li ih tukli. I još se time hvale. Tako nešto se nije događalo u Srbiji 1933. i 1934. Nije se nikad desilo da se nekom zabrani ulazak u skupštinu”, zaključio je predsednik, napominjući da će i sutra ostati do ponoći ukoliko je potrebno.

skusptina o kim foto oksana (13)

21.31 Predsednica skupštine Maja Gojković, najavila je da će skupštinsko zasedanje biti završeno u 22 sata, a nastavljeno sutra u 10 sati. 

21.12 Milićević: Nezamislivo mi je da na sednici nema poslanika sa Kosova

Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da to koliko ćemo da dobijemo zavisi od nas samih i naše spremnosti da prihvatimo greške u poslednjih 20 godina.

“Čudno je da se o tome ćutalo i ovo je prva vlada koja izlazi pred parlament i otvoreno govori o tome. Naterani ste da sarađujete s ljudima koji su na našim poternicama. Za sav rad imate punu podršku poslaničke grupe SPS”, rekao je Milićević.

On se, takođe, osvrnuo na to što predstavnici opozicije ne prisustvuju sednici.

“Nezamislivo mi je to što danas na sednici nema poslanika koji dolaze s područja Kosova i Metohije. Albanski lideri se svađaju i razilaze po pitanju mnogih stvari, ali im je stav po pitanju Kosova isti. A kod nas nije tako. Jedan kvazi poitičar je u holu držao političke monologe, kritikujući Briselski sporazum u koji smo ušli da bismo rešili neka ključna pitanja. Briselski dijalog je za nas bitan sve dok smo za stolom i dok imamo priliku da pričamo. Kad nas ne bude bilo za stolom, drugi će donositi odluke o nacionalnim interesima Srbije” rekao je Milićević napominjući da od Vučiča očekuje da reši ključne probleme, prvenstveno pitanje Kosova jer se ono ne sme ostavljati sledećim generacijama.

20.50 – Martinović: Vučić gore dočekan u Skupštini, nego u Hrvatskoj i Prištini

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je Vučić u Skupštini Srbije od dela opozicije dočekan gore nego da je ulazio u hrvatski Sabor ili Skupštinu u Prištini.

“Boško Obradović je organizovao napad na vas da bi bacio senku i ljagu na ovu sednicu i vas”, rekao je on.

Martinović naglašava da nije vreme da se junačimo i busamo u grudi jer nemamo dece za bacanje.

“Imate nedvosmislenu podršku srpskog naroda na KiM, niste sami kao što je rekao Čedomir Jovanović. Imate podršku poslanika SNS, naših koalicionih partnera, braće iz sestara sa KiM i građana Srbije. Nemojte da potcenjujete naš narod, oni znaju šta je moguće, a šta ne i šta je racionalno a šta ne”, rekao je Martinović.

View this post on Instagram

„Vreme je da izvučemo pouku, sa željom da se uhvatimo u koštac i da dobijemo najviše što možemo. Treba da prestanemo sa obmanjivanjem javnosti, potrebni su nam mir, stabilnost i dogovor. Krenuli smo iz minusa, sa više od 100 država koje su priznale Kosovo, da probamo da dobijemo tamo gde smo već sve izgubili. Nismo izgubili ništa što već nije izgubljeno, krenuli smo da vraćamo Srbiju u igru, da ima ono što može da ima. Posle svih katastrofalnih činjenica, sačuvali smo mir i povratili srpsku ekonomiju. Iznedrili smo mogućnost da možemo da se borimo. Sedam godina za sedam vekova nije mnogo. I Srbi i Albanci su u pat poziciji." – predsednik Vučić u Skupštini Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

20.25 – Pastor: Pitanje Kosova bitno i Mađarima koji žive u Srbiji

Predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kazao je da je pitanje Kosova i Metohije bitno ne samo za Srbe, već i za Mađare koji žive u Srbiji.

“Svima je evidentno kako se Vi borite za interese Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, i mi vas u toj borbi maksimalno podržavamo kao što smo Vas podržavali i u donošenju onih mera koje nisu bile popularne, glasali smo za smanjenje penzija”, rekao je on i poručio da će Mađari u Srbiji i dalje podržavati vladu i Vučića u donošenju teških odluka.

20.05 – Vučić: Bošnjaci da ne nasedaju na izjave onih, koji više nemaju značaj

Vučić je rekao da bi bilo koji problem u Raškoj oblasti bio rešen za 24 sata i da nema nikakve opasnosti po ustavni poredak Srbije na tom prostoru.

“Molim Bošnjake u Pazaru, Tutinu i Sjenici, Priboju, Prijepolji da ne nasedaju na trikove onih koji više ne predstavljaju nikoga i ne znače ništa, ne mogu da ugroze nikoga osim da naprave štetu Bosni i Hercegovini”, poručio je on.

Vučić je, odgovarajući na Šešeljevu opasku da Ugljanin ima podršku ministra, rekao da se Ljajić odmah ogradio od toga i da nema veze s tim.

Podržavamo Republiku Srpsku u okviru BiH jer Srbija neće da ruši ni mir ni stabilnost na Balkanu.

19.47 Šešelj: Vučiću, opet ti preti atentat, ovog puta otrovom

Za reč se javio i lider SRS Vojislav Šešelj, koji je između ostalog naveo i da je “Srbija u ulozi magarca kog stalno tuku, i daju mu po koju šargarepu”.

– Srbija treba da prestane da bude magarac, ali to ne može zbog evropskog puta zbog kog nas stalno ucenjuju – kazao je on, upitao zašto Srbija ide u EU, i naveo da “mi imamo prijatelje koji će rasturiti EU, poput Marin Lepen, Viktora Orbana, Matea Salvinija”.

Vučiću je rekao da treba da reši ZSO, da pre toga Priština treba da ukine takse, i naveo da Vučić po funckiji ne zastupa Srbiju, več da to čini vlada, i da bi ona trebalo da zaseda za svaki njegov nastup.

Lider radikala, komentarišući izveštaj koji je Vučić izneo, poručio mu je da su pokušali da ga ubiju 1999. godine, jer je imao zakazano gostovanje u emisiji na RTS baš na dan kada je ta televizija bombardovana. Šešelj je upozorio da Vučiću opet preti mogućnost atentata.

“Ovog puta ti najviše prete otrovi, ja ti ozbilno to kažem”, poručio je Šešelj.

Šešelj je, takođe, napomenuo da treba rešiti pitanje inicijative za rešavanje statusa Sandžaka, navodeći da iza te ideje stoji Sulejman Ugljanin, koji, prema tvrdnjama Šešelja, ima veliku podršku ministra Rasima Ljajića, što smatra opasnim.

Takođe, naveo je da će slučaj braće Bitići da zastari za 15 dana po domaćim zakonima, uz opasku da su motivi za njihovo ubistvo kriminalni.

19.40 – Vučić o slučaju Bitići: Srbija neće da hapsi zbog pisanja novina

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučić je rekao da mu je mađarski premijer Viktor Orban sinoć preneo da može da računa da će svakog trenutka i na svakom mestu postavljati pitanje bržeg ulaska Srbije u EU.

Vučić je kazao da je ubistvo braće Bitići bio zločin ali da Srbija nikoga ne može da hapsi bez dokaza.

“Ne bežim od rasprave o takvim pitanjima, počinjen je zločin, ali dajte dokaze i odgovaraće onaj ko je zločin počinio. Da hapsimo samo zato što pišu novine,  Srbija je previše ozbiljna da bi to radila”, kazao je on.

Kazao je i da će predlog rešenja za Kosovo i Metohiju biti iznet na referendumu

19: 21 – Vučić: Ideja mi je da napravimo bliske ekonomske odnose u regionu

“Današnja sednica nam je bila važna, zato što ćemo da kažemo naorodu istinu. Da saznaju stvarne projekcije. Šahovskim rečnikom ću pokušati da objasnim. Ušli smo u igru u kojoj morate da sačuvate što više figura na stolu. Nešto morate da sakrijete, da biste uspeli nešto. Ne mogu da govorim o svakom selu i zaseoku, ali o tome ne odlučujemo sami. Zato niste mogli da čujete takav plan, a ne zato što ne postoji. Odnos Srba i Albanaca mora da bude neuporedivo bolji. Ako Evropa neće doći brzo, a neće ni lako. Posebno nakon jučerašnjih izbora. Naš plan za razvoj Srbije mora biti bez žalopoljki za onim što je propušteno. Zato je moja ideja da u regionu napravimo najbliže ekonomske odnose. I nadam se da će Albanci to razumeti. Ali imam tu bojazan. U Skupštinu sam ušao normalno, a da li se osećam prijatno… Ne znam da li se desilo da je neko nekoga desilo da je neko nekoga sprečavao da uđe u Supštinu. Neke fašističke grupe su danas pokušale, ali naravno da nisu uspeli. Na narodu je da ocene zašto se neke nisu pojavili, iako su najavljivali da će da mu rasture. Na kraju pobegoše sa megdana.”

“Evo sada da vam kažem, zapad vam kaže jedino kompromisno rešenje je priznanje, pa ćemo da vidimo šta ćete dobiti. A to još nismo smislili. Ili samo kažu: Nemojte da radite ništa. A to svakako nije teritorija. Trudio sam se da se ponašam ozbiljno i odgovorno. Evo Ana je razgovara sa Junkerom i kaže koji problem imamo sa Kosovom. Junker kaže: Nemojte o Kosovu, Vučić je odgovoran, a ovi dole nisu. Ajmo dalje. JA ne mogu da smislim šta oni izmisle. Takse mi ne bi pale na pamet. To je sve suprotno onome za šta se mi zalažemo. Naš najveći interes je mir, stabilnost i ekonomija, ali moramo da vodimo računa o Srbima gde god živeli.”

skusptina o kim foto oksana (13)

19:00 – Čeda Jovanović: Morate da nastavite pregovore

“Ono što smo uradili na Kosovu, pre toga smo uradili Srbima u Hrvatskoj, u Bosni, a danas to radimo nama samima. Za ovih sedam godina smo izgubili vreme u kojem smo mogli makar da pokušamo da postanemo pristojan narod. Danas ste ušli u Skupštinu Srbije, kao što biste ušli i u Prištini. Jedni drugimo lomimo vratove, grizemo se, zakazujemo mitinge da proklinjemo one koji sa nama nisu, a posle dva sata Vašeg govora, ja vidim da ste vi sami. Potpuno sami. Sami sa sobom, kao predsednik. Šta je ta gorka istina koju ste pomunili, koju treba da izaberemo umesto slatke laži. Ja se sećam svih ksoovskih sednica, zbog jedinstva, nekog iracionalnog straha da se ne sme reći ono što očigledno. Nikoga nisam upro prstom i optužio ga da je izdajnik zbog svega što se na Kosovu desilo. A svašta sam govorio o svojim političkim protivnicima. U crkvi ne možete da nađete mir za ovaj naš narod. Voleo bih da ga nađete u Akademiji, jer ima tamo hrabrih ljudi. Ni tamo nećete pronaći podršku za ono što je narodu potrebno, da bi narod preživeo, a ne da biste vi ostali na vlasti. Evo šta da uradim ja pa da moja i vaša deca pronađu sreću?”

“Ne idite putem kojim su išli svi prethodni predsednici. Niko nije imao hrabrosti da uradi ono što niko nije u svetu uradio. Ne samo zbog Lazareve kletve. Mi smo poslednaj politička generacija ovog društva koja će ili staviti tačku na ovo raspadanje ili staviti tačku uopšte na ideju srpskog naroda da uopšte ima svoju državu. Ne može se dva puta izgubiti ono što se na Kosovu izgubilo. Na Kosovu možemo da dobijemo ono što nikada nismo imali. Mir, predsedniče. Morate da nastavite pregovore. Bićete izdajnik šta god da uradite. Podršku nećete naći na mestu predsednika. Budite što drugi nisu bili”

+skusptina o kim foto oksana (2)

18:41 – Dragan Marković Palma: Ne obazirite se na opoziciju

“Nasledili ste veoma teško stanje. Na KiM Srbima je bilo mnogo teže, lako je nama iz Beograda da pričamo. Ali niste Vi njima govorili da ste umorni jer ste bili u Briselu, već ste otišli u Minhen i Kinu odakle ste doveli firme i investitore. Kada videte šta ste sve uradili, a ništa niste izgubili, već smo poboljšali situaciju… Nikada veće jedinstvo nije postojalo u Srbiji između crkve, vojske, policije, naroda i vlasti. Nikada. Smejali su vam, se što ste išli da pričate sa patrijarhom. Pa šta je tu loše? I on je rekao da dobro radite i da nastavite tim putem. Za mene je to zeleno svetlo, kao pravoslavca, porodičnog čoveka. Nisam ni sumnjao u vas, ali sad se i crkva slaže.

18:39 – Predsednik Srbije je završio izlaganje, počinje obraćanje poslanika

18:32 – Vučić: Jel postoji danas Obilić?

“Gde je taj Obilić danas koji će da vrati Kosovo među naše okrilje? Jel među vladikama, pesnicima, književnicima. Pokažite mi tog junačkog sina, a ja ću da se sklonim. Priznaću da sam prodao Kosovo, u suprotnom to neću da uradim. Mi se borimo za Kosovo. Samo neka mi pokažu šta su velikim rečima i parolama sačuvali. Neka mi pronađu šta je njihov patriotizam sačuvao. I kako Tijanić kaže: “Svi Srbi bi dali život za Kosovo. A ko od njih želi da ode da živi na Kosovo?” Zašto u Prištinu ne odu pa ne organizuju proteste protiv nezavisnosti Kosova? Ili makar pesničćko veče i moleban. Ne možemo da nastavimo napred dok se gušimo u prošlosti. Srbija može i mora da pobeđuje! Svi oni koji govore o sopstvenom jmunaštvom, koje dokazuju time što su boljima i vrednijim od sebe govorili da su izdajnici, a srpski narod nisu nigde i nikada zaštitili, nemaju poravu to da govore. Meni je važna budućnost za našu decu. Zato sam ponosan na ovaj izveštaj i na vas koji razumete.”

skusptina o kim foto oksana (26)

18:22 – Vučić: Kod nas će odluka naroda obavezujuća

“Kod nas će poslednju odluku dati narod, a neće biti kao u nekim drugim zemljama. Što članicama EU, što onima koje to nisu. Ako dođe do napada Albanca, mi pogrom nećemo dozvoliti. Imali smo dosta Oluja i Bleskova. O tome smo upoznali i najviše zvaničnike”

18:11 – Vučić: Ili normalizacija odnosa ili zamrznut konflikt

Danas imamo samo dve mogućnosti – normalizacija odnosa ili zamrznuti konflikt koji ne znači ništa jer Albanci mogu da ga odmrzu kada god hoće. Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer ga Albanci neće! Pitanje je dana i meseca kada će da napadnu Srbe! Normalizacija može biti u dva slučaja, postizanje sporazuma u kojoj je Kosovo nezavisna država, a drugo je razgraničenje. Dok sam predsednik Srbije zalagaću se za kompromisno rešenje, ali je moguće da do tog rešenja ne dođe. Zalagaću se za nekakvo ozbiljno rešenje. Ako postignemo kompromisno rešenje i ako bi Srbija dobila nešto, to znači da bismo izgubili miliona i 215 ljudi do 2060. godine. To je rađeno po kvantnoj metodi. Ne bude li kom promisa, samo čekajte napad Albanaca na Kosovu! Često smo slično mislili i za Srpsku i za Crnu Goru…”

skusptina o kim foto oksana (6)

18:08 – Vučić: Što se pravimo da se ništa nije desilo? Desilo se.

“Dobio sam najveću hajku od nekih odavde, velikih patriota. A ja njih pitam: Sa čim ste nas ostavili? Sa bankrotsvom, nezavinsim Kosovom i papirom Međunarodnog suda pravde? I sada se kao pravimo da se ništa nije desilo. Pa desilo se ljudi. Desilo se. I to govore svuda u svetu. Jedna mogućnost je zamrznut konflikt, koji ne znači ništa. Ideja o razgraničenju je propala, a vidim da su u svetu sada kao zgranuti tom idejom koja, po njima znači, da Srbi ne treba ništa da dobiju. Svi su u svetu sada zgroženi da Srbi nešto dobiju. Prokazan sam u delu zapadne javnosti. I njihovi agenti su me prokazali u svim regionalnim zemljama i ovde.

18:03 – Vučić: Dobili smo mir

“Sedam godina smo se teško svađali i pregovarali na svakom mestu. Nije izgubljeno ništa što već nije bilo izgubljeno. Nismo izgubili ni pedalj onoga što već nije bilo izgubljeno. Šta smo dobili? Dobili smo mir! Setite se i Miloševićevog i DOS perioda. Nama posle svih tih katastrofalnih činjenica nije se desio ni rat ni proglašenje nezavisnosti. Mi imamo mir. Kao i mogućnost da nastavimo da se borimo. Znamo da je to nekim malo, pa kažu sedam godina si se bavio Kosovom i nisi završio ništa. E ja im kažem, prvi put da nismo tragično završili. Prvi put smo platili najnižu cenu.”

skusptina o kim foto oksana (15)

17:56 – Vučić: Moramo prestati sa obmanama!

“Da li smo mogli da spremimo sve ovo? I stvaranje granica na Jarinju i Branjku? Suština je što smo pogrešili mnogo kada smo pitanje Kosova prebacili iz UN na nivo EU? Da li smo smo mogli drugačije i odgovornije da reagujemo 17. marta? Mogli smo. Isto i 1999. godine? Mogli smo, i to ne bežim ni od svoje odgovornosti. Ili 2008. godine kada je proglašena samoproklamovana nezavinost? Mogli smo. Ali ne želi danas da govorim ko je kriv. I pored svih tih politika prethodnih deceija vreme neće vratiti nikakvo ukazivanje prstom. Ne treba da krijemo do sebe da nam se desio veliki nacionalni poraz. IZgubili smo godine tokom kojih smo se lagali. Bio sam svestan tog problema kada smo došli na vlast, koji su mnogi zaboravili. Nema Srbije, nema naše vlasti na KiM, sem suštinski u zdravstvu i školstvu. I treba da prestanemo sa obmanama javnosti.

17:50 – Vučić: Nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu”

“Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno da kažem – ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način. Pogroma kao iz 2004. više neće biti!

skusptina o kim foto oksana (10)

17:48 – Vučić: Za vreme vlasti DOS došlo je do sukoba i gubitka suvereniteta

“Za samo osam godina vlasti imali smo DOS, sa kojim je Kosovo proglasilo nezavisnost, a mi smo na to tako reagovali što smo im dali argumente za Međunarodni sud pravde. Sve ovo kažem zato što mi pokušavamo da vratimo Srbiju u život i razgovore, nemamo glava za bacanje, gledamo da podignemo ekonomiju. Moramo da razgovaramo”

17:20 – Vučić: Priština je u Berlinu imala jaču zaštitu

“Dvadeset prvog novembra 2018. uvode nam takse u Prištini. To je direktno suprotno dijalogu. Nijedna članica EU nije preduzela nešto protiv albanske strane, a održano je 24 sastanaka od tada. U Berlinu su Merkelova i Makron pokušali da ubede Prištinu da ukinu takse, ali je kosovska strana imala jaču zaštitu. Posle jedno sat vremena, Makron mi je rekao: Aleksandre bio si u pravu. A šta je plan Albanaca – Oni rade važnu stvar, dovode nas u situaciju nove normalnosti, jer je njima dozvoljeno. Šta god da urade, da prave Veliku Albaniju, neko će da izda neko saopštenje iz EU posle dva dana…”, poručio je predsednik.

skusptina o kim foto oksana (3)

17:05 – Vučić: Tačiju je gore da razgovara sa mnom”

Predsednik Srbije istakao je da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju teže da razgovara sa njim:

“Da li mislite da je nekome lepo da razgovara sa Tačijem ili da Tači razgovara sa mnom?! Gore je njemu da razgovara sa mnom. Ali, to morate da radite ne zato što vam je lepo, već zato što volite svoju zemlju. Uspeli smo da podignemo ugled u svetu i da vratimo KiM da se o tome ponovo priča. Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo. Još 2008. je sve što se tiče Kosova i Metohije bilo završeno.”

16:50 – “Poraženi smo 1999”

Vučić je naglasio da je Srbija 1999. poražena tako što je tadašnja vlast potpisala delimičnu političku kapitulaciju.

“Povučene su naše snage. 2004. nismo reagovali ni na šta, 2008. smo izašli na jedno veče i tako reagovali na proglašenje kosovske nezavisnost. Od 2008. do 2010. nismo dali nijedan argument”, podsetio je Vučić.

16:35 – Vučić: Đinđić predvideo opasnosti

Vučić je rekao da je uspeo da pronađe dokumentaciju, poput pisma koje je pokojni premijer Zoran Đinđić upućivao Savetu bezbednosti UN, u kojem “predviđa šta će se dešavati i ukazuje na opasnosti”.

skusptina o kim foto oksana (9)

16:30 – Vučić: Duga i teška borba vodila se oko Kosova

Predsednik Srbije istakao je da se oko Kosova vodila duga i teška borba.
“Ako posmatramo 2020 godina unazad videćemo da su se brojne vlasti menjale, a i broj Srba se umanjivao. Prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu, a to se dogodilo u trenutku velikog i teškog progona Srba. Imali smo loše odluke komunističkih vlasti, ali smo imali i loše odluke pedesetih i šezdesetih godina”, naveo je Vučić, dodajući da su moguće dve opcije:

skusptina o kim foto oksana (15)

“Ukoliko mi sebe ne promenimo, biće nas 2100. godine dvostruko manje na Zapadnom Balkanu nego Albanaca. Dva različita scenarija su moguća, ali o tome ću govoriti kasnije: jedan je normalizacija odnosa sa Albancima, a drugi je zamrznut konflikt, što nam nikako ne odgovara.”

16:15 Vučić: Moj posao da saopštim ljudima istinu

Predsednik Aleksandar Vučić najpre se zahvalio prisutnima u Skupštini i “svima koji žele da razgovaraju na odgovoran način o problemu koji je težak, ne samo za ljude na KiM, već za ceo srpski narod”.

skusptina o kim foto oksana (10)

“Razmišljao sam da li da govorim kako su neki pokušavali da me spreče da uđem u Parlament, ali o tome danas neću govoriti. U šta verujemo? Laž ili istinu. Bez tog odgovora nećemo znati gde je Kosovo, ko njime upravlja, gde smo mi Srbi tamo. Možemo li mi da računamo na međunarodno pravo i pravdu, ko su nam prijatelji, da li smo sebi prijatelji… Njegoš je rekao: samoobmana je ubitačna i za narod i za ljude. Da li smo svesni toga?”, naveo je Vučić, dodajući da je vreme da otvoreno napravimo izbor između “slatke laži i gorke istine”.

“Moj posao je da saopštim ljudima istinu, gorku i ponekad neprijatnu, ali istinu. Ali zbog istine koju govorim nemojte da mislite da se neću boriti za narod na KiM. Duga i teška borba vodila se oko Kosova, ali i oko Vojvodine, i drugih delova Srbije.”

razglas

Inače, ispred Skupštine se nalazi i razglas na kojem se pušta govor predsednika Srbije, a koji je postavio Pokret Srbije gerila.

16:11 – Počela posebna sednica o KiM

+skusptina o kim foto oksana (27)

skusptina o kim foto oksana (5)

Prethodno je predsednica parlamenta Maja Gojković navela da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove.  Nakon debate, poslanici bi trebalo da se izjasne o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine. Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

Međutim, ispred parlamenta, uoči početka sednice, pojavio se lider pokreta Dveri Boško Obradović koji se posvađao sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Podsetimo, Izveštaju o pregovorima Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine, koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je sednica o KiM prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka.

“Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM”, rekao je Petković.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar