Vesti
13.03.2020. 12:00
Mihailo Paunović

VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Verovatno je malo poznato da je za svega sedam godina, od 2011. do 2018. Svetska zdravstvena organizacija vodila bitku protiv 1.483 epidemije. One najrazornije u tom periodu - SARS, svinjski grip, ebola - pored toga što su bile smrtonosne po hiljade života, bile su kobne i po svetsku ekonomiju koju su koštale oko 150 milijardi dolara. Ono što je takođe verovatno malo poznato, a na šta nam takođe skreće pažnju godišnji izveštaj GPMB-a (Odbora za praćenje globalne spremnosti) iz septembra 2019. jeste da postoji "realna pretnja" da će se čovečanstvo u budućnosti suočiti sa pandemijom koja bi mogla da proguta svet, odnese i do 80 miliona života i uništi gotovo pet odsto svetske ekonomije...

Apokaliptične najave teraju nas da prvo pomislimo na špansku groznicu iz 1918. koja je zarazila 500 miliona i od čijih je posledica umrlo između 50 i 100 miliona ljudi ili 10-25 odsto... Međutim, ono što je u ovom trenutku mnogo važnije od toga koliko će razorna biti buduća pandemija i da li ćemo moći da je poredimo sa španskom groznicom jeste pitanje da li smo spremni za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Odgovor na to pitanje takođe nam je dat u izveštaju Globalnog odbora za praćenje spremnosti.

Kada možemo da očekujemo vakcinu, koje kompanije ispituju cepiva i kako se svet nekada borio sa velikim epidemijama, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve