VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?


Verovatno je malo poznato da je za svega sedam godina, od 2011. do 2018. Svetska zdravstvena organizacija vodila bitku protiv 1.483 epidemije. One najrazornije u tom periodu – SARS, svinjski grip, ebola – pored toga što su bile smrtonosne po hiljade života, bile su kobne i po svetsku ekonomiju koju su koštale oko 150 milijardi dolara. Ono što je takođe verovatno malo poznato, a na šta nam takođe skreće pažnju godišnji izveštaj GPMB-a (Odbora za praćenje globalne spremnosti) iz septembra 2019. jeste da postoji “realna pretnja” da će se čovečanstvo u budućnosti suočiti sa pandemijom koja bi mogla da proguta svet, odnese i do 80 miliona života i uništi gotovo pet odsto svetske ekonomije…

Apokaliptične najave teraju nas da prvo pomislimo na špansku groznicu iz 1918. koja je zarazila 500 miliona i od čijih je posledica umrlo između 50 i 100 miliona ljudi ili 10-25 odsto… Međutim, ono što je u ovom trenutku mnogo važnije od toga koliko će razorna biti buduća pandemija i da li ćemo moći da je poredimo sa španskom groznicom jeste pitanje da li smo spremni za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Odgovor na to pitanje takođe nam je dat u izveštaju Globalnog odbora za praćenje spremnosti.

Kada možemo da očekujemo vakcinu, koje kompanije ispituju cepiva i kako se svet nekada borio sa velikim epidemijama, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres202

Ekspres. Drugačiji ugao

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar