Vesti
23.06.2020. 14:39
R. E. / RTS

VANREDNO U DEVET OPŠTINA: Evakuisana 71 osoba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima i Kraljevu. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava u Ljuboviji, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. U opštini Lučani se reka Bjelica izlila u Guči i nekoliko sela, a u opštini Kraljevo poplavile su reke Studenica i Slatina. U Ivanjici je ugroženo nekoliko naselja. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva, prenosi RTS.

Specijalistički timovi evakuisali 71 osobu

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova 24 časa dnevno su u pripravnosti i nadziru sve vodotokove, pružaju pomoć stanovništvu i evakuišu građane Srbije u svim ugroženim opštinama, saopštio je MUP.

Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija je stabilnija u Krupnju, Loznici, Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju situacija još kritična i prati se stanje na terenu, navodi MUP.

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je oko 11 sati u Ljuboviju i trenutno na terenu razgovara sa meštanima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Skrapež se povukao u Kosjeriću, ispumpava se voda iz kuća i dvorišta

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća.

"Nismo mogli da se odbranimo, voda je bila jako velika, jako brzo je nadošla. Poplavljeno je 40-50 kuća, a štete ćemo sagledati tek kada se voda povuče, jer u pojednim kućama imamo do 1,2 metra vode koja se nije povukla", kaže predsednik opštine Kosjerić.

Vode ima i u jednoj od trafostanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju.

Evakuacija u selu Viča 

Bračni par zarobljen u kući, čekaju se specijalne jediniceBračni par je zarobljen u kući kod Studenice. Voda je nadošla oko dva metra, javlja dopisnik RTS-a iz Kraljeva.

"Četiri kilometra nizvodno od manastira Studenica, ovde je trenutno u velikoj opasnosti porodica koji broji dva člana. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima i bojimo se za njihovo zdravstveno stanje. Spasilačke ekipe su pokušale da priđu mestu, da ih evakuišemo, za sada nismo uspeli. Očekujemo specijalne jedinice da dođu", rekao je Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Takođe, bujica je presekla most na Brevici na Rudnu. Odsečeno je 15 domaćinstava.

Ugrožena naselja u Ivanjici

U Ivanjici je ugroženo nekoliko naselja. Jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je desetine domaćinstava. Pored državnog puta iz pravca Arilja, u prekidu je više lokalnih puteva. Oštećeni su mostovi i aktivirana klizišta.

Moravica odnela deo puta kod Arilja

U prekidu je saobraćaj na državnm putu Arilje – Ivanjica jer je Moravica odnela deo puta. Državni put prema Ivanjici u prekidu je na dva mesta – kod brane u izgradnji i kod skretanja za manastir Klisura.

Inače, reka Rzav je u Arilju poplavila objekte i celu plažu Urjak. Nivo vode raste i preti da poplavi i domaćinstva.

RHMZ očekuje stabilniju situaciju od podneva

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković je rekao za RTS da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici.

Kako je rekao, u ovom trenutku su vodostaji oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Navodeći da se očekuju nove padavine na tom području, istakao je da se do podneva očekuje nvih 20 do 25 milimetara, što će uticati na komplikovaniju situaciju. Ipak, rekao je da bi ona od podneva trebalo da se relaksira.

Vladiković je rekao da su bili vrlo nagli porasti na Ljuboviđi kod Ljubovije, ali da se situacija polako smiruje. Slično je i na gornjem toku Jadra.

Od četvrtka se očekuje apsolutno razvedravanje i porast temperatura.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve