VARHEJI: Zemlje Zapadnog Balkana tretirati kao buduće članice

VARHEJI: Zemlje Zapadnog Balkana tretirati kao buduće članice

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


Komesar za proširenje EU Oliver Varheji izjavio je da nova metodologija pristupanja za cilj ima da osnaži proces proširenja, donese mu veći kredibilitet i dinamizam, ali i da zadrži već postojeći cilj, a to je punopravno članstvo u EU.

“Zemlje Zapadnog Balkan sve više moramo da tretiramo kao buduće zemlje članice”, rekao je Varheji u Evropskom parlamentu u Strazburu i ponovio da je prioritet Evropske komisije da ubrza napredak Zapadnog Balkana i zadrži kredibilnu perspektivu njihovog pristupanja EU.

U tom cilju, prema rečima Olivera Varhejija, radi se na tri pravca: na obnavljanu metodologije pristupnog procesa, otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i predstavljajnju velikog razvojnog i investicionog ekonomskog plana za region.

Kada je reč o novoj metodologiji pristupnog procesa, komesar navodi da se ona bazira na četriri osnovna principa koji važe i za zemlje Zapadnog Balkna i za zemlje članice EU.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Prvi je kredibilnost, što znači da zemlje regiona treba da sprovedu obećane reforme, a EU da nakon toga uradi svoj deo posla”, rekao je Varheji.

On je ocenio da se kredibilnost procesa pristupanja EU jača još većim fokusom na vladavinu prava, funkcionisanje demokratskih institucija, reformi javne administracije i ekonomskim kriterijumima.

”Kada je reč o jačanju političkog vođstva u procesu, što je drugi princip, očekujemo veći angažman na najvišem nivou sa zemljama kandidatima kroz redovne samite i minsistarske sastanke EU – Zapadni Balkan”, rekao je Varheji.

Povezane vesti – Varhelji: Srbija ne može napred ka EU bez dogovora sa Prištinom

Dodao je da je cilj veće uključivanje zemalja članice koje će sada imati bolje nadgledaju da nadgledaju proces i reforme.

Treći princip se odnosi na veći dinamizam procesa i fokus na osnovne sektore što se može postići podelom poglavlja na tematske oblasti.

“To će nam omogućiti brže usklađivanje, ali i učešće zemalja kandidata politikama EU, kao što su digitalna agenda i transevropske mreže za transport i energetiku”, kaže Varheji.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

On podseća na “političku ponudu” EU da ukoliko se važne reforme sprovedu pre otvaranja klastera, vremenski period za njegovo zatvaranje može biti ograničen na jednu godinu.

Klaster o vladavini prava, ekonomskim kriterijumima i reformi javne administracije nastaviće da igra centralnu ulogu u pregovorima i biti prvi koji se otvara i poslednji koji se zatvara.

“Zadovoljavajući napredak u ovim oblastima biće potreban kako bi se zatvorili drugi klasteri”, upozorava Varheji.

Četvrti princip obnovljene metodologije pristupanja odnosi se na predvidljiviji proces za obe starne.

“Zemlje kandidati treba da imaju jasniju sliku uslova koje treba da ispune kao i o tome šta su dobili, ali i negativne konsekvence uslovi ne budu ispunjeni”, navodi Varheji.

Povezane vesti – “SRBIJA MOŽE DA BIRA” Vučić: Da li hoćemo novu metodologiju ili stari pregovarački okvir

Komesar za proširenje EU ocenjuje i da su za reforme potrebni jasni i opipljivi podsticaji.

“Ako zemlja na odgovarajući način ispunjava reforme, građani moraju da vide dobit ubrzanih integracija u vidu faznog ulaska u politike EU, tržišta i programe kombinovano s povećanim fondovima i investicijama.

Istovremeno, zemlje članice moraju da budu sigurne da postiji reverzibilnost i korektivne mere u vidu sankcija i stangancije ukoliko reforme izostanu”, objašnjava Vraheji.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Oliver Varheji je na plenarnom zadedanju EP u Strazburu ponovio stav Evropske komisije da su Skolje i Tirana ispunili uslove za pristupne pregovore do čega bi trebalo da dođe pre samita EU – ZB, u maju u Zagrebu.

“Ubeđeni smo da svako dalje odlaganje povlači za sobom snažan rizik podrivanja stabilnosti celog regiona kao i dalju manipulaciju drugih igrača koji nude lažne alternative Zapadnom Balkanu”, upozorio je Varheji.

On je dodao da je cilj EU da intenzivira svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i kroz povećane investicije i prevazilaženje velikih ekonomskih razlika koje postoje između Unije i regiona.

“Cilj je da se ubrza izgradnja otporne i solidne ekonomije i da se zemlje regiona brže i bliže prbliže evropskim standardima”, kaže Varheji.

On zaključuje da EU mora da kroz najavljeni ekonomski plan za region nađe konkretne mere za podizanje investicija u regionu, stvaranje novih poslova, boljeg okruženja za poslovanja i zaustavljanje odliva mozgova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar