Vesti
03.10.2019. 14:14
Tanjug/Foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE

"VAŽAN DAN ZA SRBIJU": Vučić na samitu Višegradske grupe, stigao na poziv Zemana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U dvorcu Lani u Pragu počeo je samit Višegradske grupe (V4), na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv češkog predsednika Miloša Zemana.

Predsednik Srbije učestvuje na plenarnoj sednici, čija je tema "EU i Zapadni Balkan", na kojoj će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Caputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralnoevropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Zuzana Čaputova i Aleksandar Vucic

Inače Višegradska grupa okuplja region koji je sve značajniji u EU, ali okuplja i ekonomije sa najvećim rastom.

Predsednici država Višegradske grupe žele u četvrtak, drugog dana samita, da podstaknu zemlje Zapadnog Balkana na napredak u rešavanju bilateralnih sporova.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je učešće na sastanku Višegradske grupe u Pragu, važan dan i važan susret za Srbiju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Posebno smo počastvovani što možemo da prisustvujemo sastanku Višegradske grupe i našeg prijatelja Boruta Pahora. Za Srbiju je ovo veoma važan dan i važan susret", naveo je Vučić pored fotografije sa liderima zemalja V4 i Slovenije na svom instagram nalogu "Budućnostsrbijeav".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve