Vesti
28.07.2019. 14:32
Tanjug

VAŽNE NOVINE O IZVRŠENJU: Ne može se ostati bez stana za dug manji od 5.000 evra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od 1. januara sledeće godine, kada počne primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece - tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Ovo su najvažnije novine Zakona o izvešenju i obezbeđju koje je u petak usvojila Skupština Srbije, a koje imaju za cilj poštovanje načela srazmere, i sprečavanje unovčavanja imovine dužnika značajne vrednosti radi namirenja bagatelnog ili nesrazmerno manjeg iznosa potraživanja.

Izmene zakona predvidele su i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, u cilju jačanja socijalne komponente Zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva.

Kada je reč o plati ili zaradi, odnosno naknadi plate ili zarade, od sledeće godine izvršenje će moći da se sprovede do njihove polovine (umesto dve trećine) odnosno do njihove četvrtine (umesto polovine), ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Izvršenje na zaradi ili plati, naknadi zarade, odnosno naknadi plate koja ne prelazi iznos prosečne neto zarade prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, može se sprovesti do njihove trećine, a na minimalnoj zaradi sprovodi se do njene četvrtine (umesto polovine).

Takođe, izvršenje na zaradi, plati ili penziji radi namirenja potraživanja po osnovu zakonskog izdržavanja moći će da se sprovede samo do polovine primanja.

Kada je o penziji reč, izvršenje se može sprovesti do njene trećine (umesto dve trećine), odnosno četvrtine, kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije, odnosno desetine kada je reč o minimalnoj penziji (umesto polovine).

Izmenama ZIO predviđeno je da će se javno nadmetanje za prodaju nepokretnih i pokretnih stvari izvršnog dužnika pored propisanog, važećeg sistema, sprovoditi i u obliku elektronskog javnog nadmetanja počev od 1. marta 2020. godine, dok će se elektronska aukcija isključivo sprovoditi počev od 1. septembra 2020. godine.

Tako će prodaja nepokretnosti u izvršnom postupku ubuduće biti potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari (e aukciju).

Elektronska platforma funkcionisaće tako da ni javni izvršitelj, ni sud neće znati ko je zainteresovan za kupovinu, što znači da će ponuđač biti anoniman. Drugi segment automatizacije izvršnog postupka tiče se uvođenja elektronske oglasne table, koja će biti uspostavljena kao javni registar.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve