Vesti
21.10.2023. 08:23
Beta

Važni razgovori

"Velika petorka" u Prištini i Beogradu

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Predstavnici SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije posetiće danas Prištinu i Beograd, sa ciljem oživljavanja dijaloga i podsticanja dve strane da se znatno ozbiljnije angažuju na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

U delegaciji će biti specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni će prvo u Prištini razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučićev kabinet je najavio da će posle sastanka, koji počinje u 14.30 časova, proslediti saopštenje o razgovoru sa predstavnicima "velike petorke".

Gotovo ista petorka, sa Frančeskom Talom umesto Katanea, bila je u Prištini i Beogradu i u januaru ove godine, oko mesec dana pre nego što su se Vučić i Kurti saglasili u Briselu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji je poznat i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali Bon i Pletner.

"Velika petorka", koja je bila garant tog Sporazuma o čijoj primeni su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu, sada dolazi sa ciljem da ga "spase", budući da su najnovija dešavanja dovela u pitanje njegovu realizaciju.

Petorka dolazi u Prištinu i Beograd u jeku napetosti u odnosima dve strane zbog oružanog sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, na severu Kosova, 24. septembra. Tada je od eksplozije poginuo kosovski policajac, a kasnije u razmeni vatre i trojica Srba.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je ove nedelje da će petorka zatražiti od Beograda i Prištine da smanje napetosti i da nastave proces normalizacije odnosa, što uključuje primenu svih do sada postignutih sporazuma.

Diplomatski izvori navode da će zapadna petorka od Beograda zatražiti i da nedvosmisleno osudi akciju Srba u Banjskoj i da sarađuje u istrazi sa ciljem potpunog rasvetljavanja pozadine tog incidenta.

Petorka će u Prištini zatražiti organizovanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, na kojima bi ovaj put učestvovali lokalni Srbi, kao i početak procesa formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), na šta se kosovska vlada obavezala 2013. godine.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 14. septembra, deset dana pre sukoba u Banjskoj, ali je ta runda dijaloga okončana neuspešno jer Priština nije prihvatila predlog EU o redosledu primene sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Petorka posetom želi da prenese i poruku da su EU i SAD jedinstveni u stavu da nema odustajanja od Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa i da sve obaveze iz dijaloga ostaju na snazi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoren prelaz Jarinje
Kosovo

Nakon 25 dana

18.10.2023. 09:24

Otvoren prelaz Jarinje

Administrativni prelaz Jarinje otvoreno je iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve