Vesti
16.05.2019. 21:05
Beta/RTS

KOSOVSKA SKUPŠTINA Usvojila rezoluciju o "genocidu" Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovska skupština usvojila je nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine. Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija tokom rata počinjene štete. Poslanici su sa 79 glasova za, bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je najveća rana rata na Kosovu 1998-99, nedostatak pravde za žrtve genocida koji je država Srbija izvršila na Kosovu. Predstavljajući predlog odluke o formiranju Državne komisije za stvaranje Tribunala za srpski genocid na Kosovu, predsednik kosovskog parlamenta je rekao da je tokom rata više od milion Albanaca bilo primorano da postanu izbeglice, 13.053 je ubijeno, među njima i 1.230 dece, uključujući i novorođenčad.

"Na hiljade žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svet odlučio da interveniše je upravo ovaj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba", kazao je Veselji napominjući da se znaju imena i prezimena onih koji su izvršili zločine, mesta i vreme kada su ih izvršili, ko je izdao naredbe i da za to ima mnogo dokaza.

Prema njegovim rečima, Kosovo je imalo poverenja u međunarodnu pravdu, koja je bila jedina koja je imala ovlašćenja i odgovornosti za suđenje za ratne zločine, ali da danas, kada ništa nije urađeno po tom pitanju, osećaju veliko razočaranje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve