Vesti
12.10.2017. 12:09
ekspres

Vesić: Đaci vas mole, usporite pored škole najuspešnija dečja akcija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Veoma je važno da deca na vreme uče osnove bezbednosti u saobraćaju jer na taj način smanjujemo saobraćajne nezgode u kojima učestvuju deca i taj broj je iz godine u godinu sve manji

Svečanim uručenjem nastavnih sredstava direktorima 26 škola gradski menadžer Goran Vesić, ministar prosvete Mladen Šarčević i direktor JKP „Parking servis” Andija Čupković danas su u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” označili početak 11. ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”.

Vesić je istakao da je za 11 godina 140.000 dece prošlo kroz ovu akciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beoinfo

– Mi ćemo podeliti ukupno 42 nastavna sredstva za 26 škola, a među njima su interaktivne table, projektori, računari, razglasi i drugo. Podsetiću da smo pre dve godine, na predlog Andrije Čupkovića, dogovorili da ispred svake škole obeležimo jedno parking mesto koje su oslikali đaci škole, i sav prihod koji se tokom godine ostvari namenjen je toj školi. Pri kraju svake godine, u dogovoru sa školom, mi kupimo ono što je potrebno i danas je dan kada to predajemo direktorima 26 beogradskih škola – kazao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je akcija „Đaci vas mole, usporite pored škole” najuspešnija akcija kada su u pitanju deca.

– Pored Beograda ona se organizuje i u drugim gradovima u Srbiji. Veoma je važno da deca na vreme uče osnove bezbednosti u saobraćaju jer na taj način smanjujemo saobraćajne nezgode u kojima učestvuju deca i taj broj je iz godine u godinu sve manji. Deca su najranjiviji deo populacije i zajedničkim radom Grada Beograda, Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova dajemo veliki doprinos njihovoj bezbednosti. Radimo takođe i na stvaranju zona usporenog saobraćaja ispred svih škola, one su uglavnom formirane i u njima se ne sme voziti brže od 30 kilometara na sat. Postavićemo i „treptače”, koji će vozačima davati znak da moraju da uspore u zoni škole – naglasio je gradski menadžer.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pohvalio je akciju i zahvalio inicijatorima i svim učesnicima na promociji bezbednosti dece u saobraćaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beoinfo

– Ovo je dobar primer kako spojiti lepo i korisno jer se  istovremeno  obučavaju deca da budu bezbednija u saobraćaju, a i škole dobijaju potrebna sredstva u okviru jedne lepe akcije koja je u interesu celog društva – istakao je ministar Šarčević.

Ova akcija ušla je u drugu dekadu tradicionalnim predavanjem o ponašanju dece u saobraćaju. Predstavnici Saobraćajne policije i „Parking servisa” objasnili su deci kako se pravilno prelazi ulica, koristi semafor i tumače saobraćajni znaci. Prvaci su se na svečanosti družili sa maskotom akcije i pevali poznate pesme „Samo sporo kad ste pored škole” i „Čuvajte nam đake”, koje su izveli Leontina Vukomanović i deca Hora „Čarolija”.

Direktorima škola ovom prilikom uručeno je 13 interaktivnih tabli, 17 projektora, četiri računara, četiri razglasa, dva video-bima i dva multifunkcionalna štampača, a svaki prvak je dobio brošuru „Bezbedno do škole” i svetloodbojni prsluk, sa kojim će na putu od kuće do škole biti uočljiviji, a time i bezbedniji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve