Vesti
03.01.2023. 22:10
Beta

Ministar

Vesić o cisternama s amonijakom koje su iskliznule iz šina

amonijak
Izvor: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Srbije, Goran Vesić rekao je da će sutra biti odlučeno šta će se raditi s vagonima-cisternama s amonijakom koje su krajem prošle godine iskliznule iz šina kod Pirota.

On je za televiziju Pink kazao da će sutra biti doneta odluka da li će se iz tih cisterni istakati amonijak ili će natovarene biti podignute i vraćene na šine i potom odvezene.

Objasnio je da će ta odluka biti doneta na osnovu mišljenja stručnjaka koji su radili na tim cisternama i lokalnog štaba za vanredne situacije, a i u skladu s procenom bezbednosti planirane operacije.

Podsetio je da su četiri cisterne isklizule iz koloseka i da je iz jedne cureo amonijak, te naglasio da je po merenjima kvalitet vazduha, vode i zemljišta sada "sve apsolutno bezbedno za građane".

Kazao je da su iskliznula četiri vagona cisterne iz kompozicija sa 21 cesternom od kojih je 20 bilo s amonijakom, a zadnja prazna.

"Šest cisterni je odvezeno u Smederevo gde je izvršeno merenje po nalogu tužioca, potom su poslate u Šabac - ka krajnjoj destinaciji, tri cisterne su u drugim stanicama i ići će na merenje, a sedam cisterni je odvezeno u Dimitrovgrad", objasnio je on.
 

Po rečima Vesića, pošto se odluči šta će se raditi sa četiri preostale cisterne, pruga će se popraviti i osposobiti za saobraćaj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vesić u Pirotu: "Nema razloga za paniku zbog amonijaka"
Pirot

"Ali ima za oprez"

26.12.2022. 09:38

Vesić u Pirotu: "Nema razloga za paniku zbog amonijaka"

Ministar građevinarastva, saobraćaja i infrastruktre Goran Vesić je rekao da su u Pirotu, posle prevrtanja vagona i curenja amonijaka, izvršena merenja na pet gradskih lokacija i da nije utvrđeno prisustvo tog jedinjena u vazduhu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve