“VETO I ZA SRBIJU?” Bilt: Francuska gura Uniju u stratešku katastrofu na Balkanu

“VETO I ZA SRBIJU?” Bilt: Francuska gura Uniju u stratešku katastrofu na Balkanu


Nema sumnje da je Bregzit strateška katastrofa za EU, ali čini se da ima malo onih koji shvataju da se Unija kreće u pravcu još jedne strateške katastrofe na Zapadnom Balkanu, ocenjuje bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU za bivšu Jugoslaviju Karl Bilt.

“Prošle nedelje Francuska je blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, suprotno preporuci Evropske komisije i volji drugih zemalja-članica. Takva odluka može da sruši višedecenijski strateški pristup EU ka Balkanu”, rekao je Bilt u kolumni za Vašington Post.

Shutterstock

Shutterstock

Povezane vesti – Veber: Bez proširenja EU, upitan dijalog Beograda i Prištine

On, podseća da je nakon okončanja ratova na Balkanu tokom devedesetih, prioritet EU bio uspostavljanje dugoročne stabilnosti na ovom problematičnom delu kontinenta.

“U 2003. na Samitu u Solunu evropski lideri zvanično su se obavezali da otvore učlanjenje u EU zemljama na Zapadnom Balkanu. Od tada to je bio svetionik koji je inspirisao i vodio politike zemalja regiona u cilju da reformišu svoje ekonomije i društva, kako bi se prevazišle podele iz prošlosti i pripremili za evropsku budućnost”, istakao je Bilt.

Karl Bilt EPA/Bas Czerwinski

Karl Bilt EPA/Bas Czerwinski

Kako navodi, uz mogućnosti evropskih integracija, Srbija je trebalo da bira između svoje evropske budućnosti i prošlosti sa Kosovom, a time i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine.

“Ako Evropa zatvori vrata, reč je o neizmernoj teškoći. I sa svim tim tenzijama, budućnost Bosne svakako će biti mnogo stabilnija ako zemlja bude uključena u evropske strukture”, naglasio je bivši švedski premijer.

Shutterstock

Shutterstock

Pročitajte još: MAKRON – Mister NO

Francuski predsednik Emanuel Makron, kaže Bilt, priča elokventno o odgovornosti Evrope i želi da se pozicionira kao figura koja započinje novu trajektoriju EU od globalnog značaja, i sve to je dobro, i hitno potrebno, ali, objašnjava, istovremeno i teško kompaktibilno sa kredibilitetom EU u samoj Evropi.

Bilt smatra da je takva pozicija Francuske loša sama po sebe, ali da će posledice odluke ići mnogo dalje.

Ukazuje da francuski veto nije bila blokada samo protiv Severne Makedonije i Albanije, već i protiv celog procesa proširenja na Zapadnom Balkanu, utapajući celu politiku proširenja.

“Možda nije bilo napisano eksplicitno, ali, implicitno, to takođe znači veto za Srbiju, Crnu Goru, BiH. I to će imati posledice na druga nerešena pitanja u regionu”, zaključio je Bilt.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar