Vesti
27.06.2021. 17:54
Tanjug

Zaštitnik građana

"Vidljivi pomaci u zastiti prava LGBTI osoba"

gej, homoseksualci
Izvor: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa, da su u zakonodavnom smislu učinjeni vidljivi pomaci na unapređenju položaja LGBT osoba u Srbiji, ali i da su neophodne dalje izmene važećih propisa kako bi se poboljšao kvalitet života i ostvarivanje prava ove ranjive društvene grupe.

"Zabrana diskriminacije na osnovu polnih karakteristika je sadržana u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, dok su zabrana diskriminacije interseks osoba na osnovu polnih karakteristika i eksplicitna zabrana diskriminacije dece po istom osnovu uvršteni u Zakon o zabrani diskriminacije, na sugestiju Zaštitnika građana", rekao je Pašalić.

On u saopštenju navodi da Institucija kojom rukovodi već godinama radi na iniciranju bolje sistemske zaštite LGBTI osoba koje se i dalje susreću sa diskriminacijom, zlostavljanjem i nasiljem, kao i da su tokom pandemije uočeni zdravstveni i ekonomski izazovi sa kojima su se susretale osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Potrebne su izmene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa", naveo je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je podsetio da je u aprilu ove godine Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dostavio mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednica, kao i da je zatražio da se što pre pravno urede posledice prilagođavanja pola i rodnog identiteta.

"Već duže vreme ukazujem i na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije. Pripadnicima LGBTI zajednice treba da bude omogućeno da uživaju u potpunosti svoja prava", izjavio je Pašalić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrvatska: Gej partneri mogu da usvajaju decu
Gej roditelji

Sud odlučio

05.05.2021. 12:48

Hrvatska: Gej partneri mogu da usvajaju decu

Nakon odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja "Dugine obitelji" zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve