Vesti
28.06.2021. 20:41
Tanjug

Potvrđeno

Vidovdan među praznicima Čikaga

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Grad Čikago je uvrstio srpski nacionalni praznik Vidovdan u zvanične praznike grada Čikaga, potvđeno je Serbijan tajmsu u kabinetu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut.

"Da, istina je, proglas koji je objavio Serbijan tajms je autentičan, kao i potpis naše gradonačelnice. Od danas, srpski Vidovdan je na listi zvaničnih praznika Čikaga, što je priznanje za veliki doprinos koji su Srbi dali životu i razvoju ovog grada u poslednja tri veka", potvrdila za Serbijan tajms lična asistentkinja Lori Lajtfut.

Vest o proglašenju Vidovdana za praznik Čikaga, koju je Serbijan tajms jutros objavio, preneli su brojni mediji, a novinar BBC-ja je na Tviter nalogu apostrofirao Tanjug kao izvor te vesti navodeći da je ona netačna.

Proglas je u međuvremenu objavljen i na zvaničnom Tviter profilu grada Čikaga.

Ovim činom gradonačelnica Lora Lajtfut je veliki srpski praznik stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji su na listi zvaničnih u gradu Čikagu, uz irski Dan Svetog Patrika, meksički Sinko de Majo (5.maj), poljski Pulaski dan i Portoritanski dan.

Kako Serbijan tajms navodi, veliku zahvalnost za ovo priznanje srpska zajednica duguje Martini Hone Tomašević, predsednici gradske vlade Čikaga, koja je u velikoj meri doprinela da se ovo desi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vidovdan: Šta (ne) valja danas raditi
crkva, zvona

Rituali i verovanja

28.06.2023. 04:10

Vidovdan: Šta (ne) valja danas raditi

Jedan od najvećih srpskih praznika je Vidovdan. Obeležava se 28. juna, a naziv potiče od imena koje je imao bog svetlosti i rata – Vid.  
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve