Vesti
07.04.2020. 19:34
Tanjug

"VIRUS PRELAZI SA ČOVEKA" Ovari: Vodite računa o ljubimcima

shutterstock_695184616.jpg

Sve ovo sa COVID-19 je mutacija i očigledne indikacije su da mačke i psi mogu da dobiju virus od ljudi, zbog čega je neophodno da vodimo dodatno računa i o ljubimcima, kaže biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

"Moramo da razumemo, da su koronavirusi jedna velika grupa. Postoji mačeći zarazni peritonitis (FIP) koji spada u tu grupu virusa i to dobro znaju vlasnici mačaka, koje jesu podložne ovoj grupi virusa. Sve ovo sa COVID-19 je nova situacija i svima nama je podjednako novo, ali mačke i psi mogu da dobiju viruse od ljudi", objasnjava on.

Kako bi zaštitili svoje ljubimce, kako kaže, vlasnici treba da budu na distanci prema psima i mačkama jednako kako su na distanci s drugim ljudima.

Povezane vesti - ZOO VRT U VREME KORONE: “Životinjama prija mirniji tempo”

"Kad ih mazimo, pa i ljubimo, onda je tu razmena telesnih tečnosti veoma intezivna i to je veoma opasno bez obzira da li se radi o drugoj osobi ili životinji. Stoga i naši kućni ljubimci moraju isto tako da budu distancirani od nas. Moramo da vodimo računa da imaju svoje zdelice, način na koji im pripremamo hranu, da operemo sve za njima i za sobom. Kontakt da svedemo na nešto razumljivo. Naravno imam psa i znam da on ne može da razume da ja njega ne želim da češkam ili mazim, ali to znači da mu neću dozvoliti da me liže jer je to u njegovom interesu. Isto tako ću da operem ruke pre, ne samo nakon igre", rekao je Ovari.

Shuttertock Shuttertock

Ovo je trenutak, kako kaže, gde vlasnici moraju da budu odgovorni, odnosno jedan korak napred i da povedu malo više računa o svim životinjama kojima je u ovim kriznim vremenima potrebno.

"To je teško pojmiti u trenucima kada su ljudski životi ugroženi, ali biti human i čovek znači razmišljati o svima", dodaje biolog Kristijan Ovari.

Nakon tigra koji je zaražen koronom od čoveka u zoološkom vrtu u Njujorku, Ovari kaže da ovaj "mutant od virusa ne samo što prelazi sa čoveka na čoveka, već i sa čoveka na životinju".

Kako navodi, postoje vidovi virusa koji napadaju svinje i piliće i dosta je to bio predmet isključivo veterine, jer su to bile životinje koje su ispaštale.

"Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka i zato treba svi da budemo obazrivi", zaključio je Ovari.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve