Vesti
30.07.2020. 14:19
Tanjug

"Vlada Srbije će usvojiti nove mere pomoći privredi"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će danas Vlada Srbije usvojiti nove mere pomoći privredi kako bi se smanjio uticaj korona krize.

On je naveo da novi paket mera podrazumeva moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.

U paketu su i direktna davanja isplata u vrednost oko 37 milijardi dinara, to su 60 odsto minimalne zarade za dva meseca i 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća.

"Plus imaćemo jednokratno 120 ošto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je ukupno oko 560 miliona evra. Sa svim merama koje smo do sada preduzeli koje su nas koštale 3.072.000.000 evra, jer su samo garantne šeme 1.023.000.000 evra", rekao je predsednik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Od je podsetio da je pomoć poljoprivredi bila oko 100 miliona evra, u kulturi 25 milijardi dinara za 2.353 slobodna umetnika i u turizmu 2,8 milijardi dinara.

"Uspeli smo da smanjimo efekat korona krize merama pomoći privredi i uz dobru monetarnu politiku Narodne banke. Nama međugodišnja inflacija u junu bila 1,6 odsto što je bolje i u granicama propisanog od najvećeg broja evropskih zemalja", naglasio je on.

Povezane vesti - VUČIĆ: Bićemo među prvih 20 koji će da plate vakcinu

Napominje da su rejting agencije ogromnom broju zemalja smanjivale, uglavnom na negativno, a da je Srbija po tom pitanju ubedljivo najbolja u regionu, kada se poredi sa Albanijom, Crnom Gorom, BiH, Albanijom, Severnom Makedonijom, Grčkom.

Predsednik je rekao da je za Srbiju važno što je stanje u poljoprivredi dobro, da poljoprivreda učestvuje u BDP-u 9,8 odsto, a da se ove godine očekujemo i 10 odsto.

"Ovo je izvanredna godina za ratarske kulture - pšenjicu, kukuruz, soju, suncokret. Očekujemo najveće prinose i najbolje rezultate poslednjih nekoliko decenija. Imaćemo pšenice, kukuruza i mnogo toga za izvoz", naveo je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Napominje da je bilo problema sa cenom višnje koja je prošla u drugoj klasu, ali da će zamoliti Vladu Srbije da pomognu višnjarima.

"Poljoprivreda je na izvanrednom nivou. Moraćemo da pomažemo govedarima koji su pogođeni damping cenama koje je Turska preduzela", naglasio je on.

Povezane vesti - VUČIĆ: Beograd ne zna ništa o završnom sporazumu

Za Srbiju je važno, kako je rekao, da drži stopu javnog duga oko 60 odsto i da se neće dozvoliti da se vrati na 79 odsto.

"Merama fisklalne konsolidacije uspeli smo da vratimo Srbiju u normalu, da bi danas u teškim uslovima mogli da pomognemo privredu", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve