Vesti
29.11.2023. 22:51
Beta

27. mart 1941.

Srbija kupila DOKUMENT kojim je HITLER naredio napad na Jugoslaviju

drugi svetski rat
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije saopštila je da je država kupila direktivu "br. 25", kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 27. marta 1941. godine izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

U saopštenju se navodi da je taj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, uporediv u svom značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog carstva 28. jula 1914. godine.

"Ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sadržaj te direktive rezultirao, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka odbila pregovore o obeštećenju za Drugi svetski rat
1

Poljska se obratila UN

03.01.2023. 22:49

Nemačka odbila pregovore o obeštećenju za Drugi svetski rat

Poljska je saopštila da ju je Nemačka obavestila da ne namerava da se uključi u pregovore o bilo kakvoj reparaciji (obeštećenju) za Drugi svetski rat, jer Berlin smatra da je to pitanje zatvoreno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve