Vesti
17.02.2023. 21:40
Beta

Četiri miliona evra

Kakvu će pomoć Vlada Srbije poslati Siriji i Turskoj

1
Izvor: Beta / AP / Francisco Seco

Vlada Srbije je saopštila da je na sednici, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, donela "Zaključak o saglasnosti" da se Turskoj i Siriji uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, i saglasnost za obrazovanje operativnog tima za koordinaciju te pomoći.

Taj operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, način transporta, a baviće se i koordinacijom slanja novčane pomoći fizičkih i pravnih lica, prikupljene putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za tu namenu.

"U lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1,03 miliona evra, a za Tursku 1,01 milion evra", navela je Vlada.

Uz to je u robi "za Tursku opredeljena donacija u vrednosti od 830.000 evra, dok je za Siriju namenjena roba vrednosti 878.000 evra".

Prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja, navodi se u saopštenju.

Pored pomoći u robi i lekovima i medicinskoj opremi, za te dve države, pogođene razornim zemljotresom, izdvojeno je i po milion evra za saniranje humanitarnih posledica.

Vlada je usvojila i zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije za dopremanje humanitarne pomoći Turskoj i Siriji da bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Donesite ove stvari i pomozite Turskoj posle zemljotresa
1

Apel Ambasade u Beogradu

15.02.2023. 08:05

Donesite ove stvari i pomozite Turskoj posle zemljotresa

Ambasada Turske u Beogradu saopštila je da je u Srbiji prikupljeno dovoljno odeće za ljude u oblastima pogođenim razornim zemljotresom u toj zemlji, ali i objavila koji su predmeti i dalje hitno potrebni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve