Vesti
31.10.2019. 13:59
Kosovo Online

VLASI: Zajednička platforma Kosovo – Albanija neće biti prihvatljiva za Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Albanija može igrati konsultativnu ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije, ali ne i direktno ili indirektno biti uključenja u njega, ukazuje Zeri na mišljenja stručnjaka za politička pitanja, koji ističu da je izrada zajedničke platforme između Albanije i Kosova za dijalog sa Srbijom nemoguća, čak nije dobro za samo Kosovo.

Azem Vlasi, kako ga Zeri naziva, stručnjak za političke okolnosti na Kosovu rekao je za taj dnevnik da ako se napravi zajednička platforma Kosovo - Albanija, to za Srbiju neće biti prihvatljivo, prenosi Kosovo online.

"Takva platforma ne bi bila prihvatljiva ni za Srbiju, jer bismo se našli u nepovoljnosti s kojom bi Srbija mogla da igra. Pred strancima bi mogla da bude iznervirana što ima dve države protiv sebe u dijalogu ili čak da tvrdi da ona ne razgovara sa Kosovom, već sa Albanijom. Stoga se takve situacije ne smeju dozvoliti, sa kojima Srbija može da igra", precizira Vlasi.

Povezane vesti - AZEM VLASI: Teško je nagađati koji su novi dokazi za koje se tereti Haradinaj

Prema njegovim rečima, Kosovo može da se konsultuje sa Albanijom po pitanju dijaloga, ali ne i da razvije zajedničku platformu, jer, kako kaže, dijalog je pitanje između Kosova i Srbije, a ne između Kosova, Srbije i Albanije.

"Sa Albanijom, Vlada Kosova mora usko sarađivati u mnogim pitanjima, uključujući konsultacije o dijalogu. Ne postoje zajednički programi i platforme, saradnja po tom pitanju je neophodna, ali ne i zvanično, jer smo država. Kosovo vodi dijalog sa Srbijom radi uređenja odnosa između Kosova i Srbije, a ne između Kosova, Albanije i Srbije", konstatovao je Vlasi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve