Vesti
18.09.2021. 17:05
R.E.

"Odupri se pritisku"

Vodič o zaštiti podataka ličnosti kvir zajednice 

gej, homoseksualci, 13. 9. 2021.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

U sklopu Nedelje ponosa, u Beogradu je održana panel diskusija na kojoj je promovisan Vodič o zaštiti podataka ličnosti kvir zajednice pod imenom "Pravo da vas ostave na miru“. Na panelu su govorili autorka i saradnici na izradi Vodiča: Dragoslava Barzut, Danilo Krivokapić, SHARE fondacija, Bojan Lazić.

Vodič o zaštiti podataka o ličnosti kvir zajednice kreiran je sa namerom da se pomogne kvir osobama u razumevanju svojih prava.

Jedno od osnovnih prava je pravo na privatnost, odnosno pravo na zaštitu podataka o ličnosti. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti seksualnu orijentaciju svrstava kao posebno osetljiv podatak o ličnosti čija je obrada zabranjena. To znači da bez izričitog pristanka lica od kog se traži podatak o seksualnoj orijentaciji i još nekih drugih izuzetaka predviđenih Zakonom, niko ne sme zahtevati od drugog lica da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.

U prilog ovoj zabrani ide i član 21. Zakona o zabrani diskriminacije koji navodi da je seksualna orijentacija privatna stvar i da niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Poseban segment Vodiča posvećen je institucijama koje su nadležne i imaju veze sa zaštitom podataka o ličnosti. Tu se pre svega misli na Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji je primarno nadležan za oblast zaštite podataka o ličnosti.

U Vodiču je opisana procedura kako se neko kome je povređeno pravo na privatnost može javiti Povereniku i tražiti od njega zaštitu. Takođe, Vodič sadrži i pregled svih relevantnih pravnih izvora iz oblasti zaštite privatnosti.

Na kraju, dati su primeri slučajeva iz domaće sudske prakse gde je prekršeno pravo na privatnost. Ovi primeri će pomoći kvir zajednici da i oni, ako se nađu u sličnoj situaciji, znaju kako da reaguju i kome da se obrate za pomoć. Konačno, date su i preporuke kako unaprediti oblast zaštite privatnosti kvir zajednice.

Vodič "Pravo da vas ostave na miru“ izrađen je u okviru projekta koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji pod nazivom "Zaštiti privatnost - odupri se pritisku", a koji zajednički sprovode Udruženje "Da se zna!”, Partneri za demokratske promene Srbija, SHARE Fondacija, NVO ATINA, Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11.

Vodič je dostupan za preuzimanje na sajtu udruženja Da se zna!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počela Nedelja ponosa
gej, homoseksualci, 13. 9. 2021.

Beograd

13.09.2021. 15:05

Počela Nedelja ponosa

Begradsku Nedelju ponosa je, u nedelju uveče, pred mnogobrojnom publikom na sceni "Raša Palaović" otvorila predstava poljskog autora Šimona Adamčeka "An Ongoing Song".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve