Vesti
29.05.2023. 12:16
Beta

Napeto

Vojska Srbije se raspoređuje na Kosovu, ostaje stanje borbene gotovosti

1
Izvor: Beta / AP / Marjan Vucetic

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je na severu Kosova "teška, napeta situacija" ali da se nada da će "politika naći mirno rešenje".

"Do 14.00 časova završiće se raspoređivanje jedinica Vojske Srbije (VS) u skladu sa naređenjem predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića o podizanju borbene gotovosti", rekao je Vučević, koji je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić obišao početak pripremnih radova na izgradnji objekta u okviru projekta BIO 45, u beogradskoj gradskoj opštini Rakovica.

On je naveo da se komunikacija sa KFOR-om svakodnevna i da se načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović čuo jutros sa komandantom KFOR koji je Mojsiloviću rekao da će te snage obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob kosovske policije i srpskog stanovništva.

"Moj je utisak da je KFOR danas štitio kosovsku policiju i uzurpatore demokratije, samozvane predsednike opština. To je bruka da neko ko želi da bude gradonačelnik stiže u šest ujutru u pratnji oklopnih vozila na posao", rekao je Vučević.

On je istakao da je KFOR trebalo da "uzurpatore isprati južno od Ibra" i da mu je "taj prsten KFOR-a izgleda kao prsten koji ojačava odbranu kosovske policije sa dugim cevima od golorukog naroda".

Na pitanje šta će VS preduzeti, Vučević je rekao da nije na vojsci da procenjuje već da bude spremna da izvrši svaki zadatak koji joj se postasvi.

"Znaju se naše crvene linije. Neće se ponoviti progon Srba sa Kosova od 17. marta 2004. godine, niti progon 1995", rekao je Vučević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve