Vesti
13.09.2021. 00:18
Tanjug

Connecting Europe Expres

Voz, koji nije kao svi drugi, stigao u Beograd

Šine
Izvor: Shutterstock

Međunarodni voz "Connecting Europe Express”, koji je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u železničku stanicu Beograd Centar.

"Connecting Europe Expres s” u Beograd je stigao iz Hrvatske preko Šida, a ovim vozom u Srbiju su stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopšteno je iz JP Infrastrukture železnice Srbije.

Na železničkoj stanici Beograd Centar evropske zvaničnike dočekali su predstavnici Infrastrukture železnice Srbije, na čelu sa izvršnim direktorom Milutinom Miloševićem, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjsek sa saradnicima, kao i predstavnici železničke kompanije "Srbija Voz“.

Oni su gostima dobrodošlicu poželeli tradicionalno, uz pogaču i so, trubače i folklorni ples železničkog kulturno-umetničkog društva "Branko Cvetković“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David (@zugfan_ingolstadt)

U sastavu ovog voza je i vagon u kojem je priređena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evrope, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i Infrastrukture železnice Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sa gostima iz Evropske komisije obići će u ponedeljak u železničkoj stanici Beograd Centar međunarodni voz "Connecting Europe Expres s”.

Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i održavanje Železničkog samita koji će u ponedeljak biti održan u Beogradu, pod nazivom "Western Balkans Rail Summit 2021''''.

Organizatori ovog samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Međunarodni voz nastavlja putovanje iz Beograda preko Preševa i Tabanovaca ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

"Connecting Europe Expres s” krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz.

Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

Na putovanju dugom oko 20 hiljada kilometara, ovaj voz će obići preko sto evropskih gradova.

Tokom putovanja, "Connecting Europe Expres s” prolazi kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastavlja put kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.

Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku.

Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke,

žČeške Republike, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

Tokom 36-odnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture, navodi se u saopštenju Infrastruktura železnice Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve