Vesti
27.02.2023. 14:05
R.E.

Šta nas čeka...

Nedeljko Todorović o prognozi za mart ali i za leto 2023.

Vremenska prognoza
Izvor: Shutterstock

Na severu i zapadu Srbije sneg i mećava, zavejani putevi i kolaps u saobraćaju. Na jugu prolećne temperature. U Leskovcu 22, u Beogradu 5 stepeni. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je to sve normalno.

"Sve je to normalno i već je viđeno. Ljudi zaboravljaju, ne sećamo se šta je bilo prošle zime, a kamoli pre deset ili 20 godina. Mi govorimo o egzaktnim i podacima koji su zabeleženi. Samo Beograd ima 135 godina dugu bazu podataka pa uvek sagledavamo celinu. Ništa ovo nije čudno i ne treba izdvajati jednu temperaturnu epizodu kao čudo", rekao je meteorolog Nedeljko Todorović gostujući na televiziji K1.

"Poslednjih godina bilo je toplo oko Nove godine. Uradio sam analizu učestalosti pojave snega u noći 31. decembar/1. januar: u 30 odsto slučajeva ima snega, u 30 odsto slučajeva ga nema i potpuno je suvo, a u 30 odsto slučajeva pada kiša. Takva je klima kod nas, samo je pitanje kako će koje godine situacija da se pogodi", kaže Teodorović, koji je izneo i očekivanja za mart mesec. 

"U narednim danima imaćemo blagi porast temperature. Biće do deset stepeni i to su prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine i za mart mesec. Ne bi trebalo da naglo otopli i bude preko 20 stepeni. Biće i kiše, a snega slabog samo u planinskim predelima. U nižim predelima moguć je još samo danas. Kratkotrajna zahlađenja moguća su između 8. i 10. marta, i eventualno oko 15. marta. Maksimalno će biti oko pet ili šest stepeni u periodu od dan ili dva", rekao je meteorolog i dodao: 

"Pre dve godine, 7. aprila, u Beogradu je bilo deset centimetara snega. U aprilu se takve vremenske prilike dešavaju jednom u sedam do deset godina. Isto smo imali 1996. i 1997, dve godine zaredom između 18. i 20. aprila padao je sneg i snežni pokrivač formirao se i u Beogradu. Ništa se u klimi nije poremetilo, sve što se dešava - ovakve temperaturne amplitude karakteristika su proleća i leta. U proleće se zemljište još uvek nije zagrejalo, i tek kada se zagreje od maja pa nadalje, te dnevne amplitude se izjednače. Posle jutarnjeg mraza u martu i aprilu, nakon jutarnjeg minusa, tokom dana može biti i 20 stepeni. U Beogradu je ta amplituda manja zbog betona, saobraćaja... To isto važi i za oktobar". 

A kakvo će bit leto 2023?

"Ono što možemo je da pogledamo ritam promene karakteristika leta po srednjim temperaturama i po broju dana sa ekstremno visokim temperaturama (35 i više), kao i po učestalosti pljuskova i grmljavina. Prošlo leto je bilo jedno od toplijih i  sušnijh. Bilo je padavina ali je loša bila njihova raspodela. Ove godine bi trebalo da bude manje toplo, s manjim brojem dana sa esktremno visokim temperaturama. Temperature bi trebalo da budu prosečne", kazao je Todorović i dodao:

"Mislim da će prva polovina leta biti sa više pljuskova nego prošla. Vremenske prilike iste su već stotinama godina. Nema razloga za zabrinutost. Postoji blagi porast temperature ali to nije promena klime. Za tako nešto treba mnogo više vremena. Narednih nekoliko decenija temperatura će biti u blagom padu,. Za promenu klime potreban je neki dramatičniji događaj u kosmosu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vukovi, vidre i slonovi doprinose borbi protiv klimatskih promena
Slon

Da li ste znali?

24.01.2023. 04:15

Vukovi, vidre i slonovi doprinose borbi protiv klimatskih promena

Kada se susretnemo sa životinjama, bilo u zoološkim vrtovima bilo u dokumentarcima, često smo skloni da se oduševimo njihovom lepotom i posebnošću. No, na taj način nenamerno zanemarujemo njihovu bitnu ulogu u opstanku nas samih – mnoge životinjske vrste su od suštinske važnosti za ekosisteme, a takođe učestvuju u stabilizaciji globalnog klimatskog sistema.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve