Vesti
12.08.2023. 10:05
RTS

Hidrolog Jelena Jerinić

Vrh vodenog talasa, treba li Srbija da strahuje od poplava

reka
Izvor: Shutterstock

Posle poplava u Sloveniji i visokog vodostaja reka u Hrvatskoj očekuje se i porast nivoa većih reka u Srbiji. Danas i sutra sledi "vrh vodenog talasa" Dunava i Save.

Hidrolog u RHMZ Jelena Jerinić potvrdila je da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, a vodotoci velikih reka još uvek su daleko i od granice redovne odbrane od poplava. 

Jelena Jerinić istakla je za RTS da je, kao što je i prognozirano, Dunav kod Bezdana danas već dostigao vrh.

Što se tiče Sremske Mitrovice i Šapca, vrh se očekuje tokom dana, eventualno sutra pre podne, a u Beogradu u nedelju, odnosno u ponedeljak.

Jerinićeva kaže da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, a u narednih deset dana prognozira se toplo vreme, sa ponekim pljuskom koji neće ništa poremetiti što se tiče hidrološke situacije.

Sava je kod Šapca mirna, nigde ne preti, u blagom je porastu i vodostaj je jutros 161 centimetar, što je i dalje nisko u odnosu na 400 centimetara, kada se proglašavaju mere redovne odbrane od poplava.

Ipak, prema rečima predsednika udruženja ribolovaca Dejana Mitjeva, tako visok vodostaj je neuobičajen za ovo doba godine, pošto je ove godine u proseku dva metra viši nego što je normalno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poplava ne bira - oštećene i mnoge zdravstvene ustanove
1

Ministarstvo zdravlja

27.06.2023. 12:17

Poplava ne bira - oštećene i mnoge zdravstvene ustanove

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su nedavne poplave u Srbiji oštetile ukupno 19 zdravstvenih ustanova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve