Vesti
20.09.2019. 12:13
Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku, ali SAD traže priznanje Kosova

aleksandar-vucic.jpg

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na Generalnoj skupštini UN, imati veliki broj sastanaka

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će sledeće nedelje, tokom Generalne debate na Generalnoj skupštini UN, imati veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima i da će ti razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.

"Imaću bezbroj sastanaka u Njujorku. Sa ljudima iz EU, mnogo bilateralnih susreta, opet sa kancelarkom Merkel, što je za mene zadovoljstvo", rekao je Vučić za TV Pink.

Na konstataciju novinara da Merkel tamo ide na dan i po, a da je tražila sastanak s Vučićem, predsednik kaže da ga je to iznenadilo ali da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje. On je rekao da će u Njujorku razgovori biti teški jer će Kosovo biti dominantna tema.

[caption id="attachment_196683" align="alignnone" width="710"]EPA-EFE/FILIP SINGER EPA-EFE/FILIP SINGER[/caption]

"Ti razgovori su teški. Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa predsednikom SAD", rekao je Vučić.

Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u EP, vezano za potvrdu kandidata za evropske komesare.

"Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Da li će to pokušati da urade s Tročanijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom jer imaju tobož neke primedbe... Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje", rekao je Vučić, napomenuvši da mu je to nedavno najavio i mađarski premijer.

[caption id="attachment_234767" align="alignnone" width="652"]EPA/STEPHANIE LECOCQ EPA/STEPHANIE LECOCQ[/caption]

Upitan da li se odnos SAD premenio prema Srbiji, Vučić kaže da to tako izgleda kada se gleda površinski.

"Ali, to nije realno. Američki ambasdor Kajl Skot sada odlazi. Iako smo imali razgovore koji su neretko bili teški i ja sam jednom preterao i nisam mu se izvinio ni tada, ni danas, niti ću, ali sam preterao i dozvolio sebi da koristim reči na koje nemam pravo, on se borio za bolje odnose SAD sa Srbijom. Ni američkom abasadoru nije lako da radi u Srbiji imajući u vidu odnos javnog mnjenja. Sad na kraju želim da mu se zahvalim", rekao je on.

[caption id="attachment_235449" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/SHAWN THEW ALTERNATIVE CROP EPA-EFE/SHAWN THEW ALTERNATIVE CROP[/caption]

Danas otvoreno, neskriveno razgovaramo, nikom ne služimo, ali otvoreno razgovaramo.

"Da li su oni promenili stav, da li je on bolji? Ne bih rekao. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi, u međuvremenu, uspevamo - da ukažemo na svoju poziciju", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve