Vesti
12.02.2024. 12:05
Beta

Sastanak u Beogradu

Vučić i Micotakis o bratskim odnosima, ekonomiji, Kosovu, EXPO 2027...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom rekao da se ove godine navršava 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Srbija i Grčka neguju dobre, prijateljske, usuđujem se da kažem i bratske odnose. Verujem da će ovo biti godina ogromnog napretka u ekonomskim odnosima i trgovinskoj razmeni i da ćemo održati četvrti Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke", kazao je Vučić na konferenciji u Palati Srbija u Beogradu.

Vučić je kazao da je sa grčkim premijerom obavio "otvoren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima" i da mu je "nedvosmisleno" rekao da je Srbija "čvrsto opredeljena" za nastavak i ubrzanje evropskog puta.

"Premijer Micotakis me je informisao o mnogim stvarima koje meni nisu na takav način poznate jer nismo deo EU. Grčka je jedan od najvećih podržavalaca evropskog puta Srbije, mi smo zahvalni na toj podršci", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je sa Micotakisom razgovarao o izložbi EXPO i planu za razvoj Srbije do 2027. godine.

"Naš cilj, rekao bih ostvariv cilj je da kraj 2027. godine dočekamo sa vrednošću BDP od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina ukupan BDP iznosio je 32 a danas je 69 milijardi evra. To bi pokazalo kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina a za to nam je potrebna podrška naših grčkih prijatelja", rekao je Vučić.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis izjavio je da Atina sa Srbijom želi da produbi ekonomske odnose, posebno u oblasti energetike i transporta.

"Danas ćemo potvrditi odlučnost da sarađujemo na svim poljima, nije slučajnost što se danas nalazim u Beogradu. Došao sam sa četiri ministra, ali i sa velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše ekonomske odnose u konkretnim sektorima i konkretnim projektima", rekao je Micotakis.

Istakao je da Grčku posebno interesuje povezivanje zemalja u energetskom sektoru i transportu.

"Vidimo napredak u našim odnosima. Naš pogled je uvek okrenut u budućnost, ka miru, razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi", rekao je on.

Razgovor sa Vučićem ocenio je kao sadržajan i ponovio da se stav Grčke kada je reč o Kosovu neće menjati.

"Dijalog (Beograda i Prištine) je jedini put ka normalizaciji odnosa dve strane. To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu. Sa zabrinutošću pratimo dešavanja tokom poslednjih meseci", rekao je.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Grčka, istakao je, posebno ohrabruje razvoj infrastrukture u Srbiji i regionu jer to spaja ljude i kako je naveo jedan je od "najznačajnijih puteva koji vode ka priključenju".

"Beograd treba da iskoristi pozitivne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost za nas ne postoji bez Zapadnog Balkana i Srbije", rekao je i dodao da je Grčka jedan od najstabilniji podržavalaca Beograda na tom putu.

Istakao je da je Atina spremna da Beogradu pomogne u organizaciji specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Micotakis je sa Vučićem razgovarao i o Bliskom istoku i Ukrajini i rekao da po tim pitanjima imaju zajedničke stavove.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve