Vesti
26.10.2023. 21:23
Beta

Dugi sastanci u Briselu

Vučić posle razgovora: "Ne nezavisnosti Kosova i njihovom članstvu u UN"

1
Izvor: Beta / European Commission / Claudio Centonze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je liderima EU, Nemačke, Francuske i Italije u Briselu rekao da je Beograd spreman da primeni sve dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom, ali da ne može da pristane na članstvo Kosova u UN i na prihvatanje kosovske nezavisnosti.

Posle šestočasovnih razgovora sa evropskih posrednicima, koji su se odvojeno sastajali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da je papir koji je "velika petorka" donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu "dobra osnova" za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je Vučić.

Naveo je da je danas "jasno rekao" da Srbija želi da primeni sve sporazume postignute u dijalogu od 2013. godine do ovogodišnjih dogovora iz Brisela i Ohrida.

"Uvek smo isticali da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN ni nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo ono što je dogovoreno. Potpuno smo spremni za formiranje ZSO, ali mislim da je danas svima jasno ko koči napredak".

On je dodao da niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji.

"Ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da podržava delovanje Kfora i NATO na KiM i očekuje da povećaju broj svojih pripadnika.

Prema njegovim rečima, "problem je da mimo tog mandata kažete da ćete da podržavate stvaranje tzv. vojske Kosova, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve