Vesti
27.09.2023. 22:14
R. E.

"Sad imamo više podataka"

Vučić izneo nove detalje o sukobu u Banjskoj

1
Izvor: Beta / SERBIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Dan žalosti u zemlji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na severu Kosova, a ne samo Srba, osporivši stav albanskog premijera Edija Rame da je to neprihvatljiv i neevropski potez.

Vučić je za RTS rekao da je Dan žalosti u Srbiji proglašen zbog ubistva i trojice Srba i kosovskog policajca Afrima Bunjakua u sukobu na području sela Banjska 24. septembra, dodajući da Rama "ne govori istinu" i da to "nije prvi put da ne govori istinu".

"Dan žalosti je proglašen zbog smrti svih ljudi, svi oni su državljani Srbije iz ugla Ustava Srbije. Mislim da je to civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka. Rama nije govorio istinu, tačno je da su srpske opštine na severu Kosova proglasile žalost samo zbog ubijenih Srba, ali to ovde nije slučaj", kazao je Vučić.

Vučić je istakao da iako je ubistvo albanskog policajca za svaku osudu, za njega kao predsednika trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi.

Objavio je da su trojica Srba ubijena - Stefan Nedeljković, Igor Milenković i Bojan Mijailović, a u akciji su uhapšena trojica Srba, od kojih je jedan ranjen.

"Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona, nema šta da traži na severu obezbeđivanja saobraćaja, po Briselskom sporazumu potpisanom pre 11 godina, nema opravdanje. I za to će naši organi preduzeti odgovarajuće korake," rekao je Vučić i dodao da su svi nastradali porodični ljudi.

Dodao je da danas ima mnogo više informacija nego u nedelju i da će od Prištine tražiti da pošalju snimke iz drona kako je policajac ubijen.

"Svakako mora da se snosi odgovornost za to, ali morate da vidite da to ubistvo nije planirano. Nije došao neko, pa prislonio pištolj pa ga upucao", naveo je Vučić.

Naglasio je da su, prema najnovijim informacijama, postavljane barikade, a ne zamke.

"Jer je reč o ljudima koji su posle Kurtijevog terora koji traje 10,11 godina od Briselskog sporazuma, od šikaniranja do upucavanja Srba. Onda kažu "Vučiću ti si znao, jer si govorio i u Americi da će to da se desi. Ja sam to govorio već godinu dana od barikada. Tada sam imao teške razgovore i sa Milanom Radojčićem i sa mnogim drugima. I uvek sam morao da ih razumem zbog situacije sa kojom su se suočavali. Ono što oni nisu mogli da vide, a što sam video je nešto šira slika i zato sam ih molio da se povuku sa barikada", rekao je Vučić.

Izveštaj Kfora sa barikada, kako je naveo predsednik Vučić, govori o tome da su vozila spojena starim eksplozivom i starim žicama.

"Ako bi neko došao teškim vozilima da bi to eksplodiralo i sprečilo akciju uklanjanja vozila. Kosovski policajac je bio ranjen kada je naišao na tu žicu od eksploziva koja spaja ta vozila. Tada je došlo do razmene vatre. Ranjen je od eksploziva koji je postavljen. Mi ćemo svoj posao u skladu sa zakonima da obavimo", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da ćemo se Srbija ponašati kao pravna država.

"Zaprepastili smo se reakcijom Euleksa. Oni su rekli da Euleks ne može da ide u akciju, kažu da je to bila kordinisana akcija Kfora, Euleksa i kosovse policije, znali su koga šalju u akciju. Oni su odbijajući Euleks krenuli da likvidiraju sve Srbe", rekao je Vučić komentarišući akciju kosovske policije u Banjskoj.

U sprečavanju Euleksa i poteri nisu bila samo lica sa KiM, već specijalizovana lica za borbu protiv Srba, poput lica sa preševske teritorije, poznata po krivičnim delima u Srbiji, rekao je Vučić.

"Ti i slični plaćenici bili su u akciji. Dobro obučeni, ne preterano hrabri jer su tukli snajperima", rekao je predsednik.

Vučić je "pozvao Srbe na mir" zbog tenzija na severu Kosova posle nedeljnog oružanog sukoba Srba i kosovske policije.

"Mir je naš interes, molim Srbe za to", rekao je Vučić.

Ponovo je odbacio navode da je zvanični Beograd umešan u sukob Srba i kosovske policije u selu Banjska.

Oružani sukob u selu Banjska dogodio se u ranim jutarnjim satima u nedelju, kada je naoružana grupa Srba postavila barikadu, a zatim zapucala na policiju Kosova, koja je došla da razbije barikadu.

Tom prilikom ubijen je kosovski policajac, a u sukobu i još trojica lokalnih Srba, a pre dva dana je pronađeno i četvrto telo i sumnja se da je ta osoba bila deo naoružane grupe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"
1

Aleksandar Vučić

26.09.2023. 12:08

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u razgovoru sa predstavnicima Kvinte zatražio da KFOR  preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova i Metohije umesto kosovske policije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve