Vesti
14.09.2023. 14:15
R. E.

Predsednik Srbije

Vučić posle sastanka u Briselu: "Razgovori neuspešno okončani"

1
Izvor: Beta / European Council / Frederic Sierakowski

Zajednički sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga završen je oko 13.30 časova u Briselu.

Vučić je posle razgovora saopštio da su pregovori završeni neuspešno u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan", rekao je Vučić.

"Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan, pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je, što se tiče samog toka pregovora, bilo ne mnogo prijatnih, već uglavnom neprijatnih stvari, pošto se svi bore za svoje.

"Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega, Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU - kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije ni malo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve", rekao je Vučić, navodeći da je Srbija bila konstruktivna i "odgovoran partner" međunarodnoj zajednici.

Naveo je da je "posle svega što je video i čuo, još zabrinutiji za poziciju" Srba na Kosovu i da očekuje reakciju EU.

Vučić je rekao i da je na sastanku ukazao da je od 3. juna, kada je EU iznela mere za deeskalaciju na severu Kosova, Priština povukla "22 eskalatorna poteza".

"I danas je bilo takvih poteza, u opštini Zvečan, provocirali su, pokušali da zastraše ljude. U poslednja dva meseca, za vreme Kurtija, bilo je 50 odsto više incidenata nego u najgoroj godini bilo koga drugog na vlasti u Prištini", kazao je Vučić.

On je rekao i da je Beograd "pokrenuo pitanje ilegalne eksproprijacije srpske imovine i iseljavanja Srba iz institucija u kojima rade".

"Ne verujem da je tu postignut napredak. Kurti će morati da odgovori Uniji u vezi sa eksproprijacijom, a ne verujem da je to slučaj za iseljavanje", naveo je.

Vučić je rekao i da se ne oseća dobro, da je "jedva doputovao" u Brisel, ali da sada ide automobilom u Budimpeštu, na Demografski samit.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prethodno su odvojeno razgovarali sa Vučićem i Kurtijem.

Borel je izjavio da je vreme da počne ozbiljna primena Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodao da će se "danas videti da li su lideri spremni da preuzmu odgovornost".

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je ranije da će fokus biti na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja.

Vučiću i Kurtiju to je bio prvi sastanak od početka najnovije krize na severu Kosova, krajem maja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve