VUČIĆ MEKALISTERU: Srbija snažno podržava dijalog s Prištinom pod okriljem EU

VUČIĆ MEKALISTERU: Srbija snažno podržava dijalog s Prištinom pod okriljem EU

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Vučić i Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, razgovarali su o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji. Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

View this post on Instagram

"Srbija će nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku. Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i nadamo ce da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije." – Predsednik Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. . . . "Serbia will continue to implement internal reforms in line with the assessments and recommendations of the EU institutions, primarily from the European Commission Report, but also from the European Parliament Resolution on Serbia's progress. Serbia welcomes the agreement of the member states on the holders of the most important positions in the EU and we hope that the EU institutions, as well as the new members, would continue to support Serbia's enlargement policy and its European path." – President Vučić met today with the Chairman of the Committee on Foreign Affairs of the European Parliament, David McAllister.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Vučić: Spremni smo za poboljšanje izbornog procesa

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

“Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar