Vesti
11.10.2019. 15:01
Tanjug

VUČIĆ NA OTVARANJU VETROPARKA: Simbol uspeha, progresa i prosperiteta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je vetropark "Čibuk 1", najveći na Zapadnom Balkanu, koji je danas otvoren u Mramorku kod Kovina, simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Vučić je na svečanom otvaranju rekao da je vetropark "Čibuk 1" od ogromnog značaja za Srbiju i da će, između ostalog, obezbediti struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Niša.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/

Predsednik je rekao i da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina.

"Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina", rekao je Vučić.

https://youtu.be/_fswM_x_MqI

On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Vučić je rekao da nije verovao da će baš tako dobro izgledati vetropark Čibuk i da će biti toliko lep, kao i da će 57 lepih vetrogeneratora biti svojevrsna razglednica južnog Banata.

"To pokazuje da danas pričamo o velikom značaju za Srbiju koji ovaj objekat ima", naglasio je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/

Takođe, dva odsto profita će biti za lokalnu samoupravu u Kovinu, dodao je Vučić i istakao da će biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

"To Srbiju pomera unapred u odnosima sa svetom, kao i u predstavi o Srbije kod sveta. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pokažemo da smo pouzdan partner i da možete da računate na Srbiju i da ispunjavamo svoje obaveze", poručio je Vučić.

https://youtu.be/nEPNw_h1bs0

Naglasio je da će Srbija nastaviti da se orijentiše na zelenu energiju, kao i da će Srbja nastaviti tim putem, pošto će to doprineti razvoju naše energije.

"Ne znam da li ćemo uspeti sve rokove prema EU na vreme da ispunimo, ali sam siguran da ćemo to raditi uspešnije nego druge zemlje u regionu", dodao je on.

Želim vam da dugo ostanete u Srbiji i zaradite novac, kao i da Srbja ima koristi od toga.

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Vetropark "Čibuk 1" sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/

Otvaranju prisustvuju predsednik i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, ministar za klimatske promene i održivi razvoj Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvršni direktor kompanije Masdi iz Abu Dabija Mohamed Al Raman...

Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

"Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar" koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla Wind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije Taaleri Energia i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Sporazum o otkupu električne energije za Čibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve