Vesti
09.06.2020. 14:58
ekspres

VUČIĆ O KUMANOVSKOM: Lako je biti general posle bitke

w_56087850.jpg
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Rezolucija 1244 ima svojih loših i dobrih strana, ali da Srbija nema bolji argument od nje u pregovorima s Prištinom.

On je novinarima u Nišu pojasnio da u tom aktu Ujedinjenih nacija ima stvari za koje Srbija može da se uhvati, ali i protivnici imaju za šta da se drže.

"Mi smo spremni da razgovaramo, ali ultimatume iz Prištine koje svaki dan čujete da je jedini uslov priznanje Kosova od strane Srbije ili imaju druge želje i teritorijalne pretenzije, na to se samo osmehnete jer ne možete da pokazujete aroganciju prema velikim zemaljama sveta", rekao je Vučić.

Povezane vesti - "NTP je ono što treba da napravi razliku"

On je dodao da mu je žao što Srbija ranije nije mogla da zaštiti više života.

"Ali uvek ćemo imati snage da kažemo ne onome protiv naših nacionalnih interesa, u nadi na ćemo imati za šta da kažemo da", rekao je Vučić.

"Neće biti laka borba u mesecima koji dolaze", rekao je on.

Povodom 21. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te odbijanja paketa iz Rambujea, pre toga, Vučić je odgovorio da je Beograd tada bio u situaciji u kojoj je, šta god da je učinio, mogao samo da izgubi.

Vučić je istakao da je sada važno gledati u budućnost, kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Na 21. godišnjicu od potpisivanja sporazuma kojim je okončano bombardovanje SR Jugoslavije, a upitan da li bi Srbija bolje prošla da je prihvatila paket iz Rambujea, Vučić kaže da je lako biti general posle bitke, jer tad svi sve znaju.

"Nagledao sam se stručnjaka koji bi uradili drugačije, a da je bilo ko pokušao da prihvati paket iz Rambujea, bio bi proglašen, kako mi to Srbi kažemo, za najgoreg izdajnika", rekao je Vučić.

Rekao je da je tada Srbija bila u situaciji u kojoj je, šta god da je urađeno, bila kriva i mogla samo da izgubi.

"Mislim da je mogla i morala da bude mudrija srpska poliika da bude izgubljeno manje srpskih života, a da snažnijom političkom pozicijom u svetu obezbedimo nešto bolje uslove za očuvanje mira", rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da je i njemu sada lako da govori iz ovog ugla, navodeći da je ulagao mnogo rada i truda da Srbiju dovede u poziciju da može tako da govori.

"Dobro je da pravimo analize, ali je važno da gledamo u budućnost, da čuvamo mir i stabilnost i sigurnost za naše građane", rekao je Vučić.

On je rekao da je pred Beogradom ne laka borba u mesecima koji dolaze, ali da ni drugoj strani neće biti jednostavno, kao što su mislili da će biti pre sedam ili osam godina.

Vojnotehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova.

Nakon potpisivanja sporazuma prekinuto je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana.

Dokument je, između ostalog, predviđao povlačenje vojske i policije s Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244.

O izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da političkim protivnicima u kampanji neće odgovarati na napade na sebe i svoju politiku, jer su programi stranaka i planovi, kaže, ono sa čim se izlazi pred birače.

Najavio je, ako epidemiološki uslovi dozvole, predizborni skup SNS krajem nedelje, na kojem će izneti plan i program svoje stranke, odnosno liste.

Vučić je rekao da su politički napadi normalni u svim demokratskim zemljama, ukoliko ne prelaze racionalne okvire, ne odu u psovke i izmišljotine i uvrede na račun porodice.

Naglasio je da rezultati, planovi i programi najbolje govore o strankama, a ne napadi i prepucavanja, i da mu zato ne pada na pamet da odgovara.

Zamerio je novinarima što pitaju uvek za Kosovo, izbore na svim događajima, poput današnjeg, velikog i značajnog - otvaranja naučno tehnološkog parka u Nišu, te činjenici da se sve više naših ljudi vraća u zemlju, jer se vratila nada, a oni su, kaže, počeli su da veruju u svoju zemlju i svoju budućnost u njoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve