Vesti
04.02.2021. 18:27
Tanjug

VUČIĆ O MINISTRIMA: Nadam se da će se neki probuditi, neki biti uspešniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio ministre da ponovo vrate energiju, entuzijazam i da razmišljaju šta će da ostane iza njih, a ne o izborima, te da je bitno da se troši suficit kako bi ostvarili rast BDP-a.

Vučić je, nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao, kazao da je važno koliko su pruga, bolnica izgradili, digitalnih učionica otvorili, koliko je uspešno sačuvan naš javni dug.

"Svaki ministar treba da postavi svoj cilj i da se bori za osvarenje. Nadam se da će neki da se probude, da će neki da nastave da rade, a neki da budu još uspešniji. Mene ne zanima poređenje sa onima koji su zemlju uništili, već šta je ono što ćemo mi da ostavimo iza sebe i kako će o tome da sude pokoljenja koja dolaze", naglasio je on.

Vučić je kazao da je imao priliku da savetima i molbama utiče na ministre oko načina trošenja novca i rast BDP.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Ukazao je da je Srbija, bez Irske, prva po stopi rasta u celoj Evropi, što se, dodaje, nikada u istoriji nije ponovilo.

"Važno je da se nastavi dobra stopa rasta. Ne možemo mi kao zemlje koje su imali minus 15 i minus 20, čija je osnovica niska. Naša stopa je bila minus 1 u prošloj godini i zato moramo više da radimo", naglasio je on.

Vučić je kazao da je bilo nekoliko dobrih vesti u januaru, ali i loših.

Dobro je, kaže, što imamo veliki suficit od 13,5 milijardi dinara, a bio je predviđen deficit od 12,5 milijardi dinara.

"Za više od 200 miliona evra smo u plusu. To je lepa i dobra vest za Ministarstvo finansija, ali nije uvek najbolja vest za građane i zemlju. Potrebno je da se postroši taj novac", istakao je on i skrenuo pažnju da je zabeleženo 43 odsto manje izvršenja nego što se planiralo.

"Stopa rasta znači koliko ste više ili manje stvorili vrednosti na teritoriji svoje zemlje u odnosu na prošlu godinu. U tim okvirima između 21 i 23 odsto se vodi i koliko ste novca utrošili na projekte. Mi smo potrošili mnogo manje novca", rekao je Vučić.

Povezane vesti - VUČIĆ: Odlična akcija MUP-a i BIA, veliki udarac za mafiju

Ukazao je da bez visoke stope rasta ne možemo da pomažemo našu privredu, kako je rekao, gradimo bolnice, dajemo 50 odsto za traktore domaćinima u Srbiji, ne možemo da ulažemo u energetsku efikasnost, izgradimo kompletnu kanalizacionu strukturu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Preneo je da je podneo izveštaj o toku dijaloga po pitanju KiM.

"Upoznao sam članove vlade sa onim što se zbivalo u Briselu, ali i onim što se događalo u Parizu, Vašingtonu i razgovorima sa drugim značajnim partnerima", naglasio je on.

Situacija za nas, ističei, nije nimalo laka, ali smo, dodaje, uspevali do sada da se čvrstom i dostojanstvenom politikom izborimo za očuvanje nacionalnih interesa, opstanak našeg naroda na KiM, ali i opstanak Srbije tamo gde je mnogi nisu odavno videli i gde je mnogi danas ne vide.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve