Vesti
11.12.2021. 14:04
Tanjug

"Mnogo problema oko toga"

Vučić o obaveznom vojnom roku (ANKETA)

vojska, vojnik
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu, nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da još nema odluke o uvođenjuu obaveznog vojnog roka.

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, kazao je da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

"Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja“, objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

"To je samo deo pitanja u vezi sa ovom strateškom odlukom. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke“, naglasio je on.

Vučić je kazao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojniika.

Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

"To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci“, objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vojska Srbije snimila filmove za decu
deca, crtani

Vojska Srbije

25.10.2021. 17:10

Vojska Srbije snimila filmove za decu

Vojno-filmski centar "Zastava filma" snimio je 17 kratkih edukativnih filmova za decu svih uzrasta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve