Vesti
21.09.2019. 17:11
Tanjug

VUČIĆ O PLANU KOŠTUNICE: Hoćete da iznajmimo Kosovo na 100 godina?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su predlozi, poput ideje Vojislava Koštunice da se za Kosovo primeni model Hongkonga, nerealni i neprimenjivi, a istovremeno Srbiji otežavaju razgovore i poziciju u pregovorima o Kosovu.

"Veoma poštujem naše predsednike, Tadića, Koštunicu, Nikolića, ali moje je pitanje šta vam znači to kao Hongkong? Da iznajmimo teritoriju na 100 godina?", uzvratio je Vučić na pitanje novinara kako vidi Koštuničinu izjavu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Ko će da to prihvati i s kim ste razgovarali od Albanaca koji već imaju neiznajmljenu teritoriju, koju su dobili za vreme vašeg mandata?", zapitao je.

Dodao je da je odgovorio na ovakav način kako bi se video besmisao takvih predloga koji je dodatno ilustrovao činjenicom da u Hongkongu žive Kinezi, a na Kosovu i Metohiji 93 odsto stanovništva čine Albanci, a ne Srbi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Vojinovic

"Hajde da prekinemo sebe da lažemo, da pričamo bajke o sebi, da se ne ponašamo kao da smo najveća sila na svetu, da se ne ponašamo da se sve okreće oko nas, da menjamo teze svakog dana samo što nam se ne sviđa istina, zato što naše nežne uši neće da čuju istinu", istakao je Vučić i podvukao da je situacija na Kosovu mnogo komplikovanija i teža, te podsetio da je u vreme predsedničkog mandata Koštunice počinjen pogrom nad Srbima, a u vreme premijerskog mandata sprovedeno izricanje nezavisnosti.

"Naša reakcija tada je bila ili Hongkong ili saopštenje: zaboravili su na Hongkong i bilo je saopštenje", kritikovao je Vučić.

Ponovio je da oni koji to predlažu pokažu kako to može i kako će taj predlog prihvatiti Albanci. Pozvao je da dovedu ljude da naprave Hongkong, jer on nije u stanju da to učini, zato što su to gluposti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Visar Kryeziu

"Sutra ću da podnesem ostavku, samo da mi garantujete da ćete taj dogovor da postignete. Nemojte da se igrate dece, dečijih igara. Nama je potrebno realan, ozbiljan, objektivan, državnotvorni i državnički pristup rešavanju kosovskog problema, a ne dnevnopolitičko glupiranje. Ajde provedi ga danas, odmah se sklanjam. Samo kaži narodu da ćeš uspeti da to provedeš", kazao je on dodajući da se ne obraća Koštunici već onima koji su to na genijalan način preneli.

 

Srbi, kaže, vole da slušaju o Kipru, Hongkongu kao rešenju, a radi se o pričama koje ne liče na naš slučaj.

"Prestanite sa lažnim primerima i drugim glupostima jer time otežavate Srbiji bilo kakav ozbiljan razgovor o bilo čemu, dovodite zemlju u tešku poziciju", istakao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve