Vesti
29.04.2019. 12:28
Tanjug/ TV PINK/ R.E.

Vučić o samitu u Berlinu: Bićemo u sve težoj poziciji oko Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"U Berlinu razgovaramo o evropskoj budućnosti, nadam se da će biti pozitivnih signala, ali biće najviše reči o odnosima Beograda i Prištine", rekao je sinoć predsednik Aleksandar Vučić uoči Samita Zapadnog Balkana koji su za danas sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Vučić je istakao i da srpskoj delegaciji na dvodnevnim sastancima neće biti nimalo lako, a posebno je istakao "čudne momente, sam format sastanka i izbor učesnika"

"Nemam ništa protiv Šareca, naprotiv, ali zašto Šarec, a ne Dančila, zašto Plenković, a ne Orban, zašto ne Borisov? Nije pozvan Milorad Dodik, koji je dobio najveći broj glasova građana BiH na proteklim izborima, već Denis Zvizdić. Sutra će svi reći da je Kosovo nezavisno, zato su i pozvani. Da bi rekli kako je neodgovorno bilo razgovarati o tome šta bi Srbija mogla da dobije", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

"Lično verujem Angeli"

Samit su sazvali lideri Nemačke i Francuske, a njemu će prisustvovati i predstavnici evropskih institucija, poput šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Bićemo u sve težoj poziciji kada je Kosovo u pitanju. Borio sam se za razgraničenje, sad znam da se nećemo izboriti za to. Možda će meni biti lakše, ali će Srbiji biti teže. Ako neko misli da će se sutra nešto desiti, neće. Ovo služi za smirivanje strasti. Verujem u snagu kancelarke Merkel, bez obzira na to što imamo različite stavove o KiM, lično joj veoma verujem. Makron je veoma sposoban i ozbiljan u verujem da će doći sa dobrim idejama", rekao je predsednik Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije

Podsetio je da je sa kancelarkom poslednji put dugo razgovarao u Davosu, i da to nije bio lak razgovor. Vučić je ponovio da ne vidi rešenje kosovskog problema u ovom trenutku, jer će u Berlin svi, osim Srbije, doći sa nekakvim zahtevima.

"Vodio sam riskantnu politiku po sebe i po stranku, ali je ona bila najbolja po građane Srbije. Tu politiku su i građani Srbije odbacili, jednako kao i svi drugi u međunarodnoj zajednici. Smatrao sam da je rešenje bolje od problema, ali kajaće se zbog toga mnogi u Srbiji, ali i u svetu u godinama koje dolaze. Nemam šta sad dalje da ponudim niti imam bilo kakve ideje, a njima samo mogu da kažem ''srećno, izvolite pronađite nekog od ovih koji demonstriraju, neka prvo pobede na izborima, pa neka to sprovedu u delo''. Neka izglasaju nezavisno Kosovo, ja neću i kraj priče. Možete glavu na panj da mi stavite, da radite šta hoćete, ne pada mi na pamet. Nema tu velike filozofije", poručio je predsednik.

"Albancima se žuri"

Preneo je i reči nemačke kancelarke Angele Merkel, koja mu je u Davasu rekla da u ovom trenutku ne zna šta može da nam ponudi.

"Albancima se žuri, oni su nervozni, žuri se i drugima. Ne vidim ishod u ovom trenutku. Moram da budem iskren, nisam srećan zbog toga jer će to oduzimati jedan do dva odsto BDP rasta u narednim godinama. Mogli bismo brže da postanemo deo EU. U Berlin će svi doći sa nakakvim zahtevima, Albanci će tražiti viznu liberalizaciju. Naš zahtev je da se očuva mir i stabilnost. Kada prvo budu pitali Slovence, pa Zaeva, pa Hrvate, pa Ðukanovića, pa Zvizdića, pa nam svi objasne kako ne treba da se menjaju granice, ''živelo nezavisno Kosovo u ovakvim granicama'', ja kažem - nema problema, neće ni Srbi da menjaju granice, samo nismo razumeli koje su to granice", rekao je Vučić.

Na pitanje novinarke da prokomentariše stav američkog istoričara Timotija Šnajdera da nije moguće razgraničenje, ali korekcija granica jeste, Vučić kaže:

"Amerikanci nisu bili ni blizu najgorih po tom pitanju. A, pošto imamo neke mnogo pametne koji govore da će za sve da nađu rešenje - evo , nađite. I nađite nekog drugog umesto mene, ako mislite da ćete lako to da rešite. Nikakav problem sa tim nemam. Pošto ste imali neke pre nas koji su govorili - e, super da je rešeno ovo sa Međunarodnim sudom pravde, bar da znamo da je Kosovo "otkačeno", nezavisno, a da pri tome ništa nismo dobili, ja sam pokušao da se borim.

https://www.instagram.com/p/BwwFf_qhPd8/?utm_source=ig_web_copy_link

Uspeh u Pekingu

Vučić se osvrnuo i tek završeni Forum u Pekingu kojem je prisustvovao i gde se sastao sa kineskim i ruskim špredsednicima i takođe razgovarao o pitanju Kosova.

On je istakao da su mnogi do pre tri godine govorili da živimo u eri globalizacije i tržišne ekonomije, a onda su, kaže, shvatili da Kina pobeduje u industriji robotike, veštačke inteligencije i u drugim stvarima, pa su onda oni koji su govorili o tržišnoj ekonomiji počeli da pričaju o transprentnosti i protekcionističkim merama kako bi zaštitili svoju proizvodnju.

"Oni optužuju Kinu da je kriva za visok javni dug pojedinih zemalja. To su neistine. Posao nas u Srbiji i svih u svetu je da vodimo računa o javnom finansijama, a to nema veze sa Kinom...Kristin Lagard sedi sa mnom zasto što zna šta smo uradili, zato što poštuje Srbiju i zna koliko je sve to bilo teško što smo sproveli", kazao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/BwwY8_uhOUg/?utm_source=ig_web_copy_link

"Vreme je da se mi vratimo u svetske tokove, iako smo mala zemlja i da gledamo u budućnost, da razumemo šta se u svetu zbiva, da idemo za tim šta je trend", istakao je predsednik.

Ukazao je da je Azija danas na 28 odsto svetskog bruto proizvoda i da će biti 35, jer, kako ističe, ekonomija u tom delu svetu raste. Ocenio je da je Srbija obavila veliki posao u Kini i da su se tri nove kompanije javile koje žele da investiraju u Srbiju.

"Imamo ponude za 1.200 ljudi za frabriku čeličnih žica, što ide uz Ling Long, očajan sam kada vidim, ne napade na mene, nego na one koji dolaze da investiraju".

 

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve