Vesti
03.08.2022. 09:03
R.E.

"Korak od katastrofe"

Vučić o tenzijama na Kosovu i šta bi bilo kada bi Srbija bila napadnuta

bg-pristina.png

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom tenzija na severu Kosova da je zemlja bila "na korak od katastrofe" i upozorio da bi odgovor Srbije bio drugačiji nego ranije ako bi bila napadnuta.

Vučić je za RTS rekao da će vlasti Srbije "čuvati mir i moliti za mir", ali da "neće nikoga pustiti da tuče" srpski narod.

"Nisam ja ni (Slobodan) Milošević ni (Boris) Tadić, nisam naučio da gubim, nikada nikome nisam pretio. Ništa nismo uradili, pokušate li da napravite od Srbije nešto što ste već radili u prošlosti, suočićete se sa drugačijim odgovorom", kazao je Vučić, komentarišući navode da je NATO u nedelju uveče zapretio Beogradu intervencijom.

Upitan da li je tačno da je NATO zapretio Beogradu da će intervenisati ako se Srbija usudi da napadne Kosovo, što je kazao italijanski vojni stručnjak Tomas Tajner, Vučić je rekao da je "najteže sačuvati razum kad imate posla sa budalama".

"Najteže je sačuvati razum kad imate posla sa budalama, a taj Tajner je jedna od najvećih. Osim što je sve slagao, cela priča mu je potpuno besmislena. Srbiji niko nije pretio, a scenario koji je taj nesrećnik izmislio je za malu decu", naveo je Vučić.

On je rekao da povodom "priča da će Srbiju da pobede za nekoliko sati, veruje da nikome takvo nešto ne pada na pamet" i dodao da će u sredu razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić je kazao da je Brisel pozvao Beograd i Prištinu na dijalog 18. avgusta i dodao da će se odazvati, ali da "ne zna više o čemu može" da razgovara.

"Sve je potpuno iscrpljeno, i više ne znate šta je to što možete da uradite. Otići ću, ali ne očekujem ništa, ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, taj mnogo greši", naveo je Vučić.

On je rekao i da Kurti i njegova vlada "dobiju podršku Kvinte svaki put kada nekim potezima dovedu do nemira i do ivice otvorenog sukoba".

"Kurti se pojavi pred predstavnicima Kvinte, kaže im da će da se bori protiv mafije i kriminala. Onda mu oni kažu, da, da, naravno da se boriš protiv ovih koji podižu barikade, protiv mafije i kriminala. Svi Srbi koji bi rekli da Kosovo nije nezavisno, oni su svi mafijaši i kriminalci", dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Slovenija više od 30 godina podržava Kosovo"
Vjosa Osmani

Vjosa Osmani

04.07.2022. 13:28

"Slovenija više od 30 godina podržava Kosovo"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji, ocenila je da ta država više od 30 godina podržava Kosovo, saopšteno je iz njenog kabineta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve