VUČIĆ O ZAGAĐENJU: Postoji realan problem, ali i kampanja širenja panike

VUČIĆ O ZAGAĐENJU: Postoji realan problem, ali i kampanja širenja panike

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji realan problem sa zagađenjem vazduha u Srbiji, ali i da postoji kampanja širenja panike, “koja je ponekad groteskna”.

“Postoji panika i svi je šire, mislim na sve ljude koji učestvuju u vođenju kampanje. Postoji realan problem, naravno, ali postoji i kampanja, koja je ponekad groteskna. Postoji i realan problem koji postoji više decenija, postoji i u Milanu, na primer, koji je jedan od najrazvijenih evropskih gradova”, rekao je Vučić.

On je istakao da ga ne zanimaju opravdanja nego rešenja, kao i da njegova deca žive u najzagađenijem delu Srbije – Novom Beogradu.

Pročitajte još: Koliko je opasan vazduh u Srbiji?

“Vi danas imate i globalno zagrevanje i neuporedivo veći nivo drumskog saobraćaja. Oko 20 odsto zagađenja dolazi od drumskog saobraćaja. Danas u Beogradu imate 650.000 automobila, što je duplo više nego pre 10 godina. U Centralnoj Srbiji imate veliki broj njih EURO 3 i EURO 4 motorima”, rekao je predsednik i naglasio da je preporučio Vladi da zabrani uvoz ovih automobila.

Govoreći o EPS, koji se percipira kao jedan od najvećih zagađivača, predsednik je rekao koliko je novca uloženo u ekološke standarde, i najavio nova ulaganja.

Predsednik je govorio i o reakciji, odnosno nedostatku reakcije Vlade Srbije na zagađenje…

 FOTO  NEMANJA JOVANOVIC / bb

FOTO NEMANJA JOVANOVIC / bb

“Za neke bi bolje bilo da ne izlaze u javnost. Ja sam zamolio Anu i pitao je li čovek živ (govoreći o ministru za zaštitu žitovne sredine). Vidim da ljudi misle da se nešto poslebno događa, a ništa se ne događa. Ako je pitanje da li svi radimo svoj posao, ne radimo ga uvek. Nema mesta panici, to je najvažnije za ljude. Ja kao srčani bolesnik nisam osetio probleme sa vazduhom. Izmišljate da vi osećate (obraćajući se Jovani Joksimović). Ne bih imao problem da kažem da osećam”, rekao je Vučić.

On je zaključio da će Srbija uložiti tri do četiri miliona u pruge i da će nakon izgradnje pruge Beograd – Novi Sad on prestati da se vozi automobilom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar