Vesti
10.12.2022. 20:00
R.E./Beta

Predsednik Srbije

Vučić o ZSO i povratku srpske vojske na Kosovo

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vladom Srbije usaglašen tekst kojim će Srbija u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandi Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na Kosovu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada tu odluka doneti u ponedeljak ili utorak, a potom uputiti Kforu.

On je pročitao deo Rezolucije 1244 u kojem je navedeno da će određenom broju pripadnika vojske i policije Srbije biti omogućeno da se vrate na Kosovo.

"Mi nikakvih iluzija nemamo da će oni to prihvatiti. Naći će bezbroj razloga da kažu da to nije potrebno", rekao je Vičić i naveo da će država nastaviti da traži nove pravne poteze.
 

Kako je dodao, Srbija će tražiti povratak vojske i policije kako niko ne bi rekao da to nikad nije traženo i da nijedna vlada nije smela to da traži jer zna da će uslediti hibridni rat protiv nje.

Vučić je na konferenciji za novinare takođe najavio da će šef diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić saopštiti koje su zemlje povukle priznanje Kosova, pošto prištinska strana ne poštuju ni Vašingtonski ni Briselski sporazum.

Vučić je, takođe, rekao da "ne dolazi u obzir" da se pregovara o ZSO dok ona ne bude formirana, jer je to deo starog sporazuma koji mora da se poštuje.

On je na konferenciji za novinare rekao da ZSO ne može da bude deo nikakvog novog sporazuma, jer je to obaveza koju je Priština već prihvatila Briselskim sporazumom.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ocenio je da su to "čiste stvari" i da Priština mora da ispoštuje sporazum.

"Ali, naravno, neće oni (Priština) biti izloženi pritisima već mi", kazao je Vučić.
 

On se dotakao i toga da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, što je, kako je naglasio, "direktno rušenje" Vašingtonskog sporazuma.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države.

Vučić je takođe rekao da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen dok je "nosio hleb" svojoj porodici, jer živi u zgradi u kojoj je sedište izborne komisije.

Pantić, koji je sa ostalim kolegama Srbima 5. novembra napustio kosovsku policiju, uhapšen je kada se sa suprugom iz Raške vraćao na Kosovo i Metohiju, i priveden je u bazu kosovske policije u blizini prelaza Jarinje.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je Pantić priveden jer je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu Kosova, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci.

Vučić je povodom hapšenja Pantića rekao da je 2022. godina "rekordna" po broju etnički motivisaniih napada.

"Tokom 2021. godine bilo ih je 128, a do 8. decembra 131 više. Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampion u kreiranju napada i incidenata u kojima su Srbi hapšeni", rekao je Vučić.
 

On je rekao da Srbiji tek predstoji pravna borba protiv zahteva Prištine, a najavio je da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17. decembra, kada bi predstavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela trebalo da budu u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ponovo se oglasile sirene u Kosovskoj Mitrovici
kosovo

Srbi se okupljaju

10.12.2022. 15:31

Ponovo se oglasile sirene u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se oglasile sirene a po navodima lokalnih medija, razlog za novu uzbunu je hapšenje Srbina, bivšeg pripadnika kosovske policije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve