Vesti
10.09.2022. 10:16
Beta

"Putin 'podigao zavesu'"

Vučić: "Ponovo smo postali kolateralna šeteta tuđih sukoba"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da su specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuel Bon i Jens Pletner, predložili novu "armaturu" pregovora u Briselu koja bi trebalo da dovede do "skorog, a konačnog rešavanja" problema u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je novinarima u Palati Srbija nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je suština razgovora koji su trajali dva sata bila da predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, sa podrškom SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, zbog čega treba doći do konačnog rešenja između Beograda i Prištine.

On je ocenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šeteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti.
 

"Velike Zapadne sile i Turska žele rešavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, ali Evropa je u ratu, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom, ili potencijalnim rešenjima oni bi izbelgi mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju pravnog presedana i davanja Kosovu nezavisnosti, jer posle bi rekli - eto postignut je dogovor. Ako Krim i Ukrajina postignu dogovor onda može, a bez toga ne može", kazao je Vučić.
 

On je naveo da su mu evropski izaslanici u razgovoru sinoć preneli da je Putin "podigao zavesu" i da je sada na svima da se izjasne "sa koje su strane zavese".

Vučić je istakao i da im je ukazao i na problem da "niče jedna za drugom nelegalna baza specijalnih kosovskih jedinca na Severu Kosova i Metohije", u selu Bistrica, u Košutovu, u Zubinom Potoku i Gornjem Jasenoviku.

Istakao je da je privatna firma započela bespravne radove na teritoriji opštine Zubin Potok, uzurpirajući privatne parcele Srba, naglašavajući da "ni na šta od toga nemaju pravo, jer po Briselskom sporazumu policija na severu mora da pripada Direktoratu Sever, i u njoj mora da bude 99 odsto Srba.

Naveo je da Priština u svoje akcije na Severu Kosova ne uključuje i ne obaveštava Srbe, iako bi morala da konsultuje četiri gradonačelnika sa Severa.

Kazao je da "ne postoji stvar koju nisu pogazili", navodeći da to znaju međunarodni predstavnici i da oni "upravo zato žele da taj sporazum bude postignut što pre".

"Suštinski, taj sporazum, u skladu sa interesom Zapadnih zemalja, bi značio, ne mogu da kažem priznanje Kosova to što oni podrazumevaju pod normalizacojom, ali je to priznavanje svega onoga što oni smatraju kao realnost", rekao je predsednik.
 

On je naveo da je činjenica da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći odbrane od ruske agresije Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Kosovu.

"Pitam se šta će od nas posle da traže i Amerikanci i svi ti iz okruženja... pošto na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija", kazao je Vučić.

Naveo je da je 10 dana od početka sprovođenja odluke Prištine o registarskim tablicama samo dvoje prijavljeno za promenu tablica, i to jedna osoba sa severa iz Leposavića, pripadnik albanskih institucija, i jedan sa juga Kosova.

"Nemaju nikakvu podršku naroda i ne mogu da pronađu nikoga od Srba ko hoće da promeni tablice. Ovim je jasno da srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U državu Kosovo niko više ne veruje
Kosovo

Dijalog

30.08.2022. 14:52

U državu Kosovo niko više ne veruje

Što se grbavo rodi, to ni vreme ne ispravi! Ova sentenca mogla bi da bude najpreciznija definicija suštine odgovora na pitanje – šta je tzv. država Kosovo danas?
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve