Vesti
20.01.2023. 18:21
Beta

"Čuva i štiti Srbiju"

Vučić posle teškog sastanka brine zbog jednog važnog pitanja

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

VUčić je u Beogradu razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Naveo je da je kao predsednik Srbije "nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasila sa predloženim planom za kosovsko pitanje".

"Po tim i takvim uslovima, tražili smo od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke, Italije i EU da pomognu svima nama da prebrodimo turbulencije sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji, jer smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina", rekao je Vučić.

Dodao je da je to pitanje hitnosti i da je tek nakon toga moguć razgovor i povratak Srba u institucije, kao i "kakva-takva normalizacija situacije", kao i da će o svemu u narednim danima imati konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i drugih značajnih društvenih grupa.

Kazao je da su razgovori bili veoma teški, da nema "ni slatkih ni lepih razgovora", ali da je "dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju", što će, kako je dodao, "bar još neko vreme nastaviti da čini".

Vučić je istakao da su svi na sastanku bili saglasni oko toga da zamrznuti konflikt nije rešenje.

"Jer kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana", kazao je Vučić.

Naveo je da su tema na sastanku bile i ustavne promene u oblasti pravosuđa koje je Srbija sprovela, kao i da će Srbija zbog toga imati dalju podršku u evropskim integracijama.

Lajčak, Eskobar, Bon, Pletner i Talo u Beograd su došli iz Prištine, gde su ranije razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata
Miroslav Lajčak

"Nije bio lak"

20.01.2023. 13:58

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve